Българин да не остане!  

Posted by Kokice


Под този девиз, станал известен от пропагандните гръцки картички с лика на националния герой Павлос Мелас, гръцката въоръжена пропаганда в Македония, позната като Македонската борба действа особено агресивно в периода 1903 - 1908. Гръцките въоръжени чети на македономахите (борците за Македония), прехвърлени от Гърция в областа Македония, която се намира в пределите на Османската империя, влизат във въоръжен конфликт с четите на Вътрешната македоно - одринска революционна организация, най-често в съюз с турските войски. Техните действия се пренасят и върху мирното население под формата на терор, убийства, палежи, кланета. Целта на създаването и действията на гръцката борба за Македония е предявяване на териториалните претенции на Гърция към Македония и резултат на гръцката национална политика. Преди навлизането си в Македония, членовете на гръцките андартски чети са полагали следната клетва:
"Клетва на македономаха
Кълна се в името на Светата Троица, че ще пазя тайната, че ще работя с цялата си душа и сърце за изтреблението на БЪЛГАРИТЕ престъпници и за успеха на свободата на моето отечество Македония. На враговете на отечеството ми няма да издам и най-малкото нещо, дори да ми опрат ножа до шията. Ако наруша тази клетва, Господ да ме накаже, и освободителите на отечеството ми нека ме нарежат на късове, и грехът ми да тежи над мен."
ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΗ - Българин да не остане

This entry was posted on сряда, декември 18, 2019 at сряда, декември 18, 2019 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...