Η μάχη στην κορυφή Νόζοτ 14 Ιουλίου 1907  

Posted by Kokice in ,Τοντόρ Ντότσεφ, Τοντόρ Τ. Τσάλνιτσκι, Μιχάλ Γκιούροφ, Κόιτσο Σπάσοφ, Πέτκο Μπουνάλοφ και Ντιμίταρ Ντοιτσίνοφ από την Στάρα Ζαγκόρα, Τάνε Νικόλοφ από το Χάσκοβο, Βλαντιμίρ Κούρτεφ από το Πλέβεν, Κονσταντίν Κιουρκτσίεφ από την Πρεκόπνιτσα της περιοχής του Κιουστεντίλ, Πέτκο Κόιτσεφ από το Παναγκιούριστε, Νικόλα Βασίλεφ και Γκεόργκι Ντότσεφ από το Καζανλάκ, Νικόλα Μπολγκούροφ, Κοσταντίν Αβράμοφ και Νικόλα Πένεφ από το Τσίρπαν, Πέτκο Ντ. Μπόιτσεφ, Τόνιο Ζέλεφ και Νεντέλτσο Μόνεφ από το χωριό Σφομπόντα της περιοχής Στάρας Ζαγκόρας, Νικόλα Τένεφ από την Κράντσα και Κόλιο Τένεφ από το χωριό Λιουμπένοβα Μαχαλά. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ονόματα των ηρώων από την ελεύθερη Βουλγαρία που συμμετείχαν στην μάχη στην κορυφή Νόζοτ στις 14 Ιουλίου του 1907. Στην μάχη αυτή χάνονται 67 μέλη τσέτας, 45 από τους οποίους χάνονται στην κορυφή πάνω, άλλοι 10 έπεσαν νεκροί στους πρόποδες της κορυφής Ιασένοβα γκλάβα, 6 άτομα έπεσαν κατά την υποχώρηση από την κορυφή, 1 πυροβολήθηκε στην θέση Μίρτσοβα ενώ 4 μέλη τσέτας σκοτώθηκαν σε αχυρώνα όπου είχαν περικυκλωθεί.

Ο Ηρωικός τους θάνατος γρήγορα γίνεται παγκόσμια είδηση και κάνει τον γύρο του κόσμου. Γίνεται σύγκριση, η αποφασιστικότητα των μελών της τσέτας μπροστά στον θάνατο και η άρνησή τους να παραδοθούν στα πολλαπλά ανώτερά τους Τουρκικά τμήματα, με τον πολεμικό κώδικα των Σαμουράι που απαγορεύει στους πολεμιστές να πέσουν σε αιχμαλωσία. Ο Χρίστο Σιλιάνοφ γράφει, στην δίτομη ιστορία του για τους αγώνες των Βούλγαρων της Μακεδονίας για ελευθερία, το παρακάτω :


"Ξαφνικά η κορυφή μαύρισε από στρατό. 'Ολοι έμειναν αποσβολωμένοι από το τρομερό θέαμα. Δίπλα στα ήρεμα πρόσωπα των σκοτωμένων κατά την διάρκεια της ημέρας, υπήρχαν κορμιά που σπαρταρούσαν με σπασμούς, των κομιτών που αυτοπυροβολήθηκαν, με νωπό ακόμα το αίμα στα μέτωτα, πτώματα σε διαφορετικές στάσεις, κομμένα πόδια, χέρια... Εμφανίστηκαν όμως και στρατιώτες που επιδόθηκαν σε αρπαγές αφού δελεάστηκαν από τα ρούχα και τα υποδήματα των νεκρών. Κατέφτασε και ο Ταγματάρχης. Εμφανίστηκε και ο Ιταλός Αξιωματικός της Χωροφυλακής Λούτσι. Άφωνος ο Εμβέρ περιδιάβηκε το πεδίο της μάχης, επηρεασμένος από αυτό που είδε. Βλέποντας κάποιους από τους στρατιώτες που έκαναν αρπαγές, ο Ταγματάρχης έστρεψε το πιστόλι εναντίον τους, τους καταράστηκε και μετά στράφηκε προς το στράτευμα :

- Κανείς να μην τολμήσει να ακουμπήσει και μολύνει τους ήρωες... Βλέπετε πώς οι κομίτες περιφρονούν τον θάνατο!... Μάχονται και πεθαίνουν σαν ήρωες.
Τρείς βολές τιμής ένεκεν ακούστηκαν στο αέρα..."


Σιλιάνοφ Χρίστο. Απελευθερωτικοί αγώνες στην Μακεδονία Τ. ΙΙ, Σόφια 1943, σελ. 533-542.

This entry was posted on сряда, юли 16, 2014 at сряда, юли 16, 2014 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...