Баница във времето...  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , ,


Плоча в Торонто, Канада
Продължение на статията Завръщане... в Баница (Леринско)

Баница е едно от най-големите български села в началото на 20 век, а разположението му на пътя Солун - Лерин го прави от изключително значение. Подобно на другите големи села от околността като Екши Су и Пътеле - за Баница важи фактът, че населението му масово се включва в революционната борба на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, като незначително малцинство от селското население или няколко фамилии от приблизително 1 500 души са с изразено гръцко самосъзнание. Както се вижда от други статистики тези пропорции се запозват и през следващите десетилетия, а голяма част от емигрантите в САЩ и Канада запазват силно българското си самосъзнание.


Леринската околийска чета със знамето си (1908)
Апостолът на освободителното движение от Баница безспорно е Лазар Стойчев Гергев, наричан Дзоле и Атеш паша. Роден е през 1867 година, а първоначално се присъединява като терорист във ВМОРО и заедно с Христо Иванов Майсторчето от Лерин, Геле и Петре Попови от село Търсие, Тане Стойчев и Доре Минчев от село Горничево, Дине Клюсето от Екши Су прочистват околността от шпиони и предатели. През 1903 година, по време на Илинденското въстание, е самостоятелен войвода, а след това е назначен за околийски войвода като отговаря за всичките чети в Леринско. През 1905 година заедно с четата на Тане Стойчев водят героично сражение с турски аскер и башибозук в Жерви, но не успява да спаси селото от опожарение и изколване на голяма част от населението му. Четата му се разраства и затова със себе си повежда само 6 души, а останалите четници са дадени на подвойводите Насе Катин от Българска Блаца, действащ в Буфкол, Петър Христов Неволянчето в Нередско и Кръсте Льондев в Сетинско и Попадийско. 

Снимка от периода на Първата световна война
След Младотурската революция от 1908 година получава нужното признание от местните власти и е назначен за полицейски инспектор, като в същото време участва в политическите организации на българите - първо в Съюза на българските конституционни клубове, а след това в Народната федеративна партия (българска секция). Убит е в Лерин през 1909 година от фанатизиран турчин след гръцка провокация. Славата му е толкова голяма, че през 1927 година в Елвуд, Пенсилвания е основана секция на Македонската патриотична организация на негово име.


Леко Джорлев и Кочо Цонката от Зелениче

Другият голям войвода от Баница е Алексо Джорлев, наричан Леко Банички. Убива Кирякос Кочев, баща на Пандил и Костадин Кочеви, убийците на баща му. През Илинденското въстание води чета от 250 души, с която първо прекъсват телеграфните жици между Битоля и Лерин, а след това се прехвърля в Мариово, където се сражава до края на въстанието с големи турски армейски части. През 1904 година е заловен от турските власти и е осъден на доживотен затвор, за да бъде амнистиран през 1908 година и да се завърне в Македония. През Балканските войни ръководи партизанска чета на Македоно-одринското опълчение, с която освобождава за кратко доста от селата в Леринско, за да умре трагично през 1914 година в поробената още Македония. 


Илия Лерински

Другите войводи от селото са Геле Алушев, загинал край Горничево през 1905 година, Илия Гъсков, действащ с четата си на Каймакчалан - Нидже, Нацо Кочев, водещ чести сражения с гръцките андартски чети и загинал през 1908 година край Пополжани, Стефан Апостолов, който преминава в България и достига офицерски чин в Българската армия, участва във войните за освобождението на Македония и до смъртта си през 1937 година участва в културно-просветната Илинденска организация. Илия Лерински (1884 - 1934) е последният от бляскавите войводи, който в периода 1920 - 1928 година е околийски войвода на ВМРО в Леринско. Четници и опълченци от Баница са още Атанас Георгиев, Вангел Търпанов, Васил Анев, Георги А. Баджев, Георги Тодев, Георги Янчев, Диме Топалов, Димитър Чоков, Дине Попалов, Иван Мицев, Иван Н. Наумов, Илия П. Минков, Коста Иванов, Костадин Кръстев, Костадин Трифонов,  Кръсто Димитров, Лазар Бошев, Мице Тимев, Мицо Куртов, Наце Катин, Никола Неделков, Руси Трифонов, Стойче Д. Алушев, Стойчо Петров, Типе Гелев Ничов, Христо Димитров и много други.


This entry was posted on петък, януари 25, 2013 at петък, януари 25, 2013 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...