Българските просветители от Егейска Македония - Никола Милев  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , ,

На 8 декември всяка година в България се чества деня на студентите. Честването започва през 1903 година по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, днес Софийски университет "Св. Климент Охридски". Това е датата, на която Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите седмочисленици. Днес решихме да започнем нова поредица и да ви представим значими просветни дейци, родом от Егейска Македония. Първа е биографията на един български професор историк, родом от най-западните дялове на българското етническо землище - Костурско.

Никола Милев (1881-1925)

Професор Никола Илиев Милев е виден български политик, публицист, държавен деец, дипломат и участник в македонското революционно движение. Роден е на 8 май 1881 година в Мокрени, голямо българско село в Костурска каза, в семейството на млекар и хлебар, който работи на гурбет. След като завършва българското основно училище в Мокрени, Никола Милев заминава с баща си за Кайро, където живее известно време. След завръщането си учи във Фенер, а по-късно по препоръка на Екзархията постъпва в цариградския лицей „Галатасарай“, където е съученик със Симеон Радев. След завършването на лицея през 1902 година учителства в Цариград и работи във вестника на Симеон Радев „Вечерна поща“. През 1903 година постъпва да учи история в Софийския университет, който завършва през 1909. С препоръки на професор Васил Златарски и стипендия „Марин Дринов“ Милев специализира нова история във Виена от 1910 до 1912 година. По време на Балканската война е преводач в щаба на Втора българска армия. След Балканските войни става доцент в катедрата по българска история и история на балканските народи в Софийския университет (1915 - 1922).

Софийския университет през 1935 година
През 1918 година Милев е директор на печата при Министерството на външните работи и вероизповеданията. Противопоставя се активно на установения след Първата световна война земеделски режим и е сред основателите на партията Народен сговор. След убийството през 1922 година на Александър Греков от страна на анархокомунисти Никола Милев е директор на всекидневника „Слово“. Като председател на Дружеството на столичните журналисти, защитава свободата на словото и печата, а като първомайстор на масонската ложа „Зора“ се застъпва за каузата на македонските българи и за автономна Македония. Независимо от отрицателното си отношение към политиката на Стамболийски е включен в българската делегация на конференцията в Лозана през 1922 година. Народен представител е в 21 Обикновено народно събрание (1923-1927). Работи като съветник към българското представителство в Обществото на народите в Женева.

Паметна плоча на мястото на
убийството на Никола Милев в София
Никола Милев е активен участник в дейността на македонската емиграция в България и успоредно с това е участник в македонското освободително движение. Заради това, че е активен член на ВМРО, македонската комунистическа групировка около Димитър Влахов решава да го убие. Тази група е организирана от Коминтерна, а нейното ръководство по-късно активно участва в формирането на политическа идея за създаване на македонска нация. Иван Михайлов, ръководителят на ВМРО, дава най-точно определение на човека Никола Милев:

У него имаше чудно съчетание на кротост и твърдо убеждение. От цялата му осанка, но собено от речта му лъхаше някаква ангелска топлота и сигурност. Говорше просто и сърдечно. И всичко що казва е в една приятна мярка. Спечелваше с такта си, будеше удивление с ума си, побеждаваше със скромността си. Той бе образец на просветен, културен български националист. Сред елита на българската интелигенция заемаше избрано място, каквото мъчно се запълва.

Никола Милев е убит на 13 февруари 1925 година в центъра на софия. За назидание активисти на ВМРО няколко дни по-късно намират и залавят убийците на Никола Милев, след което оставят труповете им на мястото, на което извършват своето престъпление.

Част от тази статия се основава на материала за Никола Милев в Уикипедия, откъдето са взети и снимките.

This entry was posted on събота, декември 08, 2012 at събота, декември 08, 2012 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...