Πύργοι του Αιγαίου στο πέρασμα των χρόνων (Μέρος 2ο)  

Posted by Kokice in , , , , , , ,

Ο παλιός πύργος ρολογιού στα Γιαννιτσά, κοντά στο
Τζαμί που σήμερα δεν υπάρχει

Στο βιβλίο “Γάλλοι περιηγητές των XV-XVIII αιώνων στην περιοχή της Ροδόπης και στα γειτονικά παράλια του Αιγαίου”, τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη πύργου ρολογιού στην Αιγαιακή Μακεδονία βρίσκουμε για την πόλη των Σερρών. Για αυτόν ο Ρόμπερ Νταό Ντρό το 1665 γράφει :

“ Όμως αυτό που θεωρώ ότι είναι αξιομνημόνευτο από αυτή την πόλη, τις Σέρρες, ήταν ότι στην πόλη μέσα είχε ένα τεράστιο παρατηρητήριο, σαν τετράγωνο πύργο με μεγάλη καμπάνα. Αυτή χτυπά τις ώρες όπως στην Γαλλία, κάτι παράξενο, αφού σε ολόκληρη την Τουρκία δεν υπάρχει κανένα δημόσιο ρολόι και έτσι οι Τούρκοι δεν μετρούν τις ώρες σαν εμάς, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, αλλά όπως οι Ιταλοί, οι οποίοι αρχίζουν να μετρούν από την πρώτη ώρα μετά την δύση του ήλιου... Έμαθα ότι κάποιος Σουλτάνος απαγόρευσε την χρήση δημοσίων ρολογιών και όταν κάποιοι κάτοικοι των κατακτημένων πόλεων τον παρακάλεσαν υπάκουα να τους αφήσει τουλάχιστον ένα ρολόι, αυτός τους ρώτησε για πιο λόγο τους χρειαζόταν. Αυτοί απάντησαν ότι το ήθελαν για να ξέρουν καλύτερα πότε είναι καιρός για προσευχή, να πιουν, να φάνε, να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν. Αυτός τους είπε ότι πρέπει να προσεύχονται στον Θεό κάθε στιγμή, η μέρα μας ειδοποιεί να ξυπνήσουμε ενώ η νύχτα για να ξαπλώσουμε, η πείνα και δίψα – να πιούμε και να φάμε, χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο ρολόι να μας προειδοποιήσει. Η απαγόρευση για τις καμπάνες και τα δημόσια ρολόγια τηρούνταν με ακρίβεια σε ολόκληρη την Τουρκία, έτσι που στα τέσσερα χρόνια που πέρασα εκεί και σε όλα τα ταξίδια που έκανα διασχίζοντας ως 300 λεύγες την χώρα, ποτέ δεν είδα άλλα ρολόγια, όπως αυτό στις Σέρρες. Αυτό τόσο πολύ με χαροποίησε, που μόλις άκουσα αυτό το ρολόι, τόσο μεγάλο που ακούγεται σε όλη την πόλη, ζήτησα να μάθω από πού ήρθε αυτό, αλλά το μόνο που κατάφερα να μάθω ήταν ότι προ αμνημονεύτων ετών αυτό το ρολόι χτυπά με τον ίδιο τρόπο”.
Πλάκα με Αραβική επιγραφή, που υπάρχει στο κάτω
τμήμα του πύργου στα Γιαννιτσά

Την ίδια χρονιά ο Γάλλος περιηγητής εντυπωσιάστηκε και από την πόλη της Δράμας. Για την ύπαρξη πύργου ρολογιού εκεί, σε μας φτάνει το παρακάτω φτωχό στοιχείο : “ Κάθε Κυριακή εδώ γίνεται μεγάλο παζάρι, όπου πωλούνται κάθε είδους προιόντα. Τέλος, υπάρχει ένα ρολόι, το οποίο χτυπάει τις ώρες όπως στην Φιλιππούπολη. Από αυτή την περιγραφή μπορούμε να συμπεράνουμε οτι η Δράμα είναι μια, από τις πιο συμπαθητικές και πιο καλά εξοπλισμένες με κάθε είδους πράγματα, πόλη”.

Ο πύργος της Δράμας, ομοίως με άλλους αρχαίους πύργους, ουσιαστικά παρουσιάζεται ως προσαρμοσμένο τμήμα, από ακόμα πιο παλιό μεσαιωνικό φρούριο. Στα τέλη του 19 ου αιώνα στην πόλη κατασκευάζεται νέος πύργος ρολογιού.
Ο πύργος του ρολογιού σήμερα
Ο πύργος στα Γιαννιτσά πριν
την αναπαλαίωση


Υπάρχει διατηρημένος μέχρι και τις μέρες μας ο παλιός πύργος του ρολογιού στο Ενιτζέ Βάρνταρ, σήμερα Γιαννιτσά. Κτήτορας του πύργου είναι ο Σερίφ Αχμέτ, απόγονος του Εβρενός Μπέη. Χτίστηκε κατά το 1667/1668 με αναγκαστική εργασία του τοπικού Βουλγαρικού πληθυσμού από τα γύρω χωριά, Βέτκι Πάζαρ (Αξός), Βάντριστα (Π. Μυλότοπος) και άλλων, πολύ κοντά σε, την παλιά εκκλησία “Άγιος Γεώργιος” που δεν υπάρχει σήμερα, ένα από τα υπάρχοντα Τζαμιά όπως και το κατεστραμένο Τουρκικό στρατόπεδο. Ο πύργος έχει ύψος 19 μέτρα. (Και πάλι για τους πύργους των ρολογιών, καθ. Αρχιτεκτ. Ν. Τουλέσκοφ, περιοδικό “Θέματα Τέχνης”)

Το 2011 τελείωσε η αποκατάσταση του πύργου στην αρχική του μορφή, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς στο πάνω τμήμα του τοποθετήθηκε νέο ρολόι με ψηφία.


Ο πύργος ρολογιού στην Φλώρινα – Λέριν χτίστηκε κατά τον 18 ο αιώνα. Ξεχωρίζει με την αυστηρή ορθογώνια γραμμή και το επιβλητικό του ύψος. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μόνο η πέτρινη του βάση.


Διδυμότειχο, φωτογραφία  του Άνγκελ Ιορντανόφ
Λίγα στοιχεία για τον πύργο ρολογιού στο Διδυμότειχο από το 1829 δίνει ο Γάλλος εξερευνητής Σ. Σειζέ στην δημοσίευσή του “ Σχετικά με ένα ταξίδι στην Ρωμυλία, Παρίσι, 1834”. “Πήραμε πάλι τον δρόμο στην μία μετά τα μεσάνυχτα και φτάσαμε στο στρατόπεδο, το οποίο βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από το Διδυμότειχο την στιγμή που μία καμπάνα από κάποια Ελληνική εκκλησία της πόλης χτύπησε πέντε. Ο ήχος αυτής της καμπάνας μου προκάλεσε ένα παράξενο συναίσθημα, γιατί το Διδυμότειχο είναι η μοναδική πόλη στην Ρωμυλία, αφού εξαιρέσουμε την Σούμλα, που έχει ρολόι με καμπάνες. Ο Βούλγαρος οδηγός μας, κάτοικος χωριού των περιχώρων, με βεβαίωσε με επίφαση, ότι αυτό το ρολόι ήταν δωρεά του έκανε κάποτε ο Βασιλιάς Καρλ στον Ελληνικό καθεδρικό Ναό (Καρλ XII της Σουηδίας 1682—1718). Μετά την ήττα του στην Πολτάβα (1709) από τον Πέτρο τον Μέγα, αυτός βρίσκει καταφύγιο στην Τουρκία.

This entry was posted on сряда, октомври 31, 2012 at сряда, октомври 31, 2012 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...