Беломорските кули на времето (част 2)  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , , , ,Старата часовникова кула в Енидже Вардар
до несъществуващата вече джамия
В книгата „Френски пътешественици от XV-XVIII век  за родопската област и прилежащите й беломорски краища“  най-ранните сведения  за съществуване на часовникова кула в Егейска Македония откриваме за града Сяр. За нея Робер Дьо Дро през  1665 г. пише: 

„Но онова, което ми се стори най-забележително в този град Серес, бе, че сред града имаше грамадна наблюдателница като четириъгълна кула с голяма камбана. Тя бие часовете по френски, нещо  учудващо,  защото из цяла Турция няма никакъв обществен часовник и при това турците отброяват часовете не като нас, от полунощ, но като италианците, които започват  да броят първия час от залез слънце....Научих, че един султан е забранил употребата на  обществени часовници и, че когато жителите на някои покорени градове го помолили покорно да им остави поне един часовник, той ги попитал за какво искат да си служат с него. Те казали, че за да разпознават по-добре времето за молитвите си, за пиене, ядене, ставане и лягане.  Той отговорил, че трябва да се молят богу по всяко време; че денят ни предупреждава да станем, а нощта да си легнем, жаждата и гладът-да ядем и пием, без да е необходимо да бъдем предупреждавани от един часовник.  Тази забрана против камбани и обществени часовници се съблюдава толкова точно в цяла Турция, че през четирите години, които прекарах там и при всичките си пътувания, които направих, прекосявайки до 300 левги в страната, никога не видях други часовници, като този в Серес. Това толкова ме възхити, че като чух този часовник, толкова голям, че се чува по целия град, осведомих се откъде произлиза това, но не можах да науча друго, освен това, че от незапомнени времена този часовник бие по същия начин.“

През същата година френския пътешественик  е впечатлен и от град  Драма. За наличието на часовникова кула там до нас достига следното оскъдно сведение:  „ Всяка неделя тук става голям пазар, където се продават всякакъв вид продукти.  Най –сетне има един часовник, който бие часовете също като във Филипополис. От това описание може да се прецени, че Драма е един от най-симпатичните и най-добре снабдените с всички неща градове.“
Драмската кула, подобно на други старинни кули  всъщност е представлявала приспособена част от  още по-стара средновековна крепост. В края на 19 век в града е издигната нова часовникова кула.
Плоча с арабски надпис, вградена в долната част 
на кулата в Енидже Вардар

Оцеляла до наши дни е старата часовникова кула в Пазар  (Енидже Вардар), днес Яница. Заслугата за издигането и е на Шериф  Ахмет, внук на Евренос бей. Построена е през  1667/1668 година с принудителен  труд на българското населението от околните села Ветки Пазар, Въдрища и др., в близост до старата, несъществуваща днес българска църква „Св. Георги“,  една от джамиите и почти нацяло разрушените днес  турски казарми. Кулата е с квадратна форма, построена главно от тухли и каменни блокове, а на върха е поставен дървен купол със звънец, като височината  достига 19 метра. (ОТНОВО ЗА ЧАСОВНИКОВИТЕ КУЛИ, проф. д-р арх. Н.Тулешков, сп. "Проблеми на изкуството")

Кулата в Енидже Вардар
преди реставрацията
Часовниковата кула днес

През 2011 година  кулата е възстановена в първоначалния  си  вид, в който е била до началото на 20 век, а в горната и част е вграден  нов часовник с циферблат. 

Часовниковата кула в Лерин /Флорина/ е изградена през 18 век. Отличава се със строга правоъгълна форма и внушителна височина.  За съжаление днес е останала само каменната и' основа.

Димотика, снимка: Ангел Йорданов
Кратко сведение за часовниковата кула в Димотика от 1829 година дава френския изследовател С. Сеиже в публикацията си "Relation d’un voyage en Roumélie. Paris, 1834." : „Поехме отново пътя в един часа след полунощ и пристигнахме в лагера, разположен на височината над Демотика в момента, когато камбаната на една гръцка черква от града биеше пет часа. Звънът на тази камбана в Турция ме накара да получа едно необикновено усещане поради това, че Демотика е единственият град в Румелия, като изключим Шумла, който притежава часовник с камбани. Нашият български водач, жител на едно село в околности те, ме увери с важност, че този часовник е бил подарък, който крал Карл направил някога на гръцката катедрала ( Карл XII Шведски (1682—1718). След поражението му при Полтава (1709) от Петър Велики той намира убежище в Турция.
This entry was posted on петък, октомври 26, 2012 at петък, октомври 26, 2012 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...