Τα Λάβαρα της εξέγερσης του Ιλίντεν  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , , , ,

“Λέλε,Ιάνο, λέλε μίλα κέρκο,
βέσντεν σέντις να γκεργκέφο, Ιάνο
ι σι βέζιζ ζνάμε Μακεντόνσκο,
νάντπις πίσες “Σμάρτ ίλι σβομπόντα”.
Κόμου κε γκο πονταρούβας, Ιάνο?
-Ντάρ γκο ντάβαμ, μόια μίλα μάικο,
ντάρ ζα Μακεντόνσκιτε κομίτι,
στο μι σέτατ πούστιτε πλανίνι...”
                                   Παραδοσιακό τραγούδι


Η τσέτα της Οχρίδας του Πέταρ Τσαούλεφ με το Λάβαρο
της οργάνωσης (παρακάτω σε πλήρη ανάλυση)
Το 1903 ξέσπασε η εξέγερση του Ιλίντεν. Η Εσωτερική Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΕΟ) σχηματίζει στρατό από ένοπλες επαναστατικές τσέτες. Στις μάχες που ακολούθησαν αυτές έδειξαν ότι είναι αρκετά δυνατές, καλά προετοιμασμένες και με υψηλό μαχητικό πνεύμα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον στρατό του αιώνιου εχθρού τους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα επαναστατικά Λάβαρα (Σημαίες) φέρουν τα παραδοσιακά σύμβολα – τον λέοντα όρθιο στα πίσω πόδια που συμβολίζει την Πατρίδα, Σταυρό -σύμβολο της Πίστης, νεαρή γυναίκα, κυματίζοντας την Βουλγαρική Σημαία – σύμβολο του υπερήφανου πνεύματος του λαού. Συχνά απεικονίζονται Τουρκικές Σημαίες καταπατημένες, συμβολίζοντας τους σκλαβωμένους που αποτινάζουν πια από πάνω τους τα σύμβολα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στα Λάβαρα έχει γραφτεί “Σβομπόντα ίλι Σμάρτ – Ελευθερία ή Θάνατος” το σύνθημα που καθοδηγεί την ηρωική αποστολή των εξεγερμένων.
Τα Λάβαρα είναι Ιερά, αυτά αγιάστηκαν σε εκκλησιαστικές Λειτουργίες, που φυλάσσονται με τίμημα την ανθρώπινη ζωή, εμψυχώνουν, ανυψώνουν το μαχητικό πνεύμα, υπενθυμίζουν τον όρκο για αυτοθυσία που δόθηκε μπροστά τους, ισότιμα με τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Η επιλογή του προσώπου που θα ράψει και θα κεντήσει το Λάβαρο, είναι θέμα τιμής. Πιο συχνά το πρόσωπο αυτό είναι δασκάλες ή πιο ικανά κορίτσια από επιφανείς οικογένειες, μυημένες στο επαναστατικό κίνημα. Αυτό το φτιάχνουν με πλήρη μυστικότητα σε διάρκεια μηνών και μερικές φορές παραδίδεται στην τσέτα λίγο πριν κάποια μεγάλη μάχη. Συνήθως το ύφασμα είναι βαρύ μετάξι, κεντημένο με χρυσή κλωστή, στολισμένο με κρόσσια και φούντες. 
Στις τσέτες της οργάνωσης υπάρχουν Σημαιοφόροι που έχουν και σωματοφύλακες, καθώς αυστηροί κανόνες στις τσέτες προβλέπουν αυστηρές τιμωρίες για τα μέλη στις τσέτες , ακόμα και για τους βοεβόδες, οι οποίοι θα επέτρεπαν να πέσει το Λάβαρο στα χέρια του εχθρού. 
Δυστυχώς μεγάλο μέρος από τα Λάβαρα της εξέγερσης του Ιλίντεν καταστράφηκαν και δεν διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Τα περισσότερα από τα διασωθέντα φυλάσσονται σε μουσεία στην Βουλγαρία, λίγα δε στην Φύρομ. Η τύχη του Λάβαρου της τσέτας της Ζαγορίτσανης είναι ίσως η πιο τραγική. Διασώζονταν ως το 1941 στην Βουλγαρία και στην συνέχεια μεταφέρθηκε από Καστοριανούς πίσω στην Ζαγορίτσανη. Σε μια αιφνιδιαστική επίθεση Ελλήνων στρατιωτών στο σπίτι όπου φυλάσσονταν το Λάβαρο τυλίχθηκε στις φλόγες. Για να μην πέσει το Λάβαρο στα χέρια των εχθρών, η οικοδέσποινα πέφτει στην φωτιά, εν πλήρη γνώση ότι θα καεί ζωντανή μαζί με το Ιερό σύμβολο.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τα ονομαστά Λάβαρα από την εξέγερση του Ιλίντεν, που ξέσπασε σταδιακά σε ολόκληρη σχεδόν την Μακεδονία, σε περιοχή την Ροδόπης και σχεδόν μέχρι τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή στην περιοχή της Αδριανούπολης (Ανατολική Θράκη).

             Επαναστατική περιοχή Μπίτολας (Μοναστηρίου)


Λάβαρο του Κεντρικού αρχηγείου της επαναστατικής περιφέρειας Μπίτολα (Μοναστήρι)

Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής Ντεμίρ Χισάρ (μπροστά και πίσω)

Λάβαρο (ανακατασκευή) της 3 ης ομάδας της επαναστατικής περιοχής του Κρούσεβο με ηγέτη τον Πίτου Γκουλί
Γραμματόσημο με το ίδιο Λάβαρο


Το Λάβαρο της τσέτας από την Ζαγκορίτσανη (Βασιλειάδα), επαναστατική περιοχή Καστοριάς


Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής Στρούγκας (μπροστινή όψη)


Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής Στρούγκας (πίσω όψη)

 

Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής Οχρίδας (μπροστινή όψη)

 Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής Οχρίδας (πίσω όψη)

        Επαναστατική περιοχή Σκοπίων και Αδριανούπολης


Λάβαρο της τσέτας του Κουμάνοβο, περιφέρεια Σκοπίων


Λάβαρο (μπροστά και πίσω όψη) από το Κράτοβο, περιφέρεια Σκοπίων


Λάβαρο (μπροστά όψη) της περιοχής Αχατσελεμπί-Σκέτσαν (Σμόλιαν-Ξάνθη)


Λάβαρο (πίσω όψη) της περιοχής Αχατσελεμπί-Σκέτσαν (Σμόλιαν-Ξάνθη)

Λάβαρο της τσέτας από το Ζαμπέρνοβο, περιφέρεια Αδριανούπολης


Λάβαρο της επαναστατικής περιοχής του Λόζενγκραντ

This entry was posted on петък, август 03, 2012 at петък, август 03, 2012 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...