105 Χρόνια απο τον θάνατο του Λουκά Ιβανόφ  

Posted by Kokice in , , , ,

Ανάμεσα σε Παναγκιούριστε και περιοχή Έδεσσας

Οι έρμοι απο την Κλεισούρα γίναν Μοσχοβίτες,
ενώ αυτοί από το Παναγκιούριστε Κοζάκοι του Ντόν”

Λουκά Ιβανόφ (1867 - 1906)
Το Παναγκιούριστε είναι μικρή Βουλγαρική Θρακική πόλη, γνωστή μέχρι τον 19 ο αιώνα για το εμπόριό της. Όμως το 1876 γίνεται το κέντρο της Βουλγαρικής επανάστασης και οι φλόγες της Απριλιανής εξέγερσης φωτίζουν μέχρι και σήμερα πτυχές της ιστορίας μας. Αλλά το τίμημα για το ηρωικό Παναγκιούριστε είναι πολύ μεγάλο καθώς ολόκληρη η πόλη κάηκε , ενώ μεγάλο τμήμα των κατοίκων της σκοτώθηκαν χωρίς οίκτο ή εκδιώχθηκαν. Το παραδοσιακό τραγούδι εξυμνεί την ανδρεία των εξεγερμένων, συγκρίνοντάς τους με τους περίφημους ατρόμητους Κοζάκους.

Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της νότιας Μακεδονίας – ο βοεβόδας Λουκά Ποπιβάνοφ Ιβανόφ. Αυτός παίρνει στις πλάτες του την ευθύνη για την προστασία του Βουλγαρικού πληθυσμού στην περιοχή της Έδεσσας (Βόντεν) από την τρομοκρατία Τούρκων κακοποιών και Ελλήνων ανταρτών. Οι Βούλγαροι της Μακεδονίας του δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη, καθώς είναι γνωστό οτι είναι Βούλγαρος αξιωματικός και τον έφερε στην περιοχή προσωπικά ο Γκιόρτσε Πετρόφ – ένας από τους ιδεολόγους της ΕΜΑΕΟ. Κατά την εξέγερση του Ιλίντεν καθοδηγεί τσέτα στη περιχή του Πρίλεπ, όπου μάχεται μαζί με τους βοεβόδες της Καστοριάς Λάζαρ Ποπτράικοφ και Ιβάν Ποπόφ εναντίον των Τουρκικών στρατευμάτων. Αργότερα οργανώνει ολόκληρη την περιφέρεια της Έδεσσας, συχνά μεταβαίνει στην περιοχή των Γιαννιτσών (Ενιτζέ Βάρνταρ), όπου βοηθάει τον Αποστόλ Πετκόφ, ενώ στη περιοχή του δρουν οι βοηθοί του βοεβόδες Καρατάσο, Ντιμίταρ Ζανέσεφ και Γκριγκόρ Ντζιντζιφίλοφ.


Η τσέτα του Λουκά Ιβανόφ
Δέσμιος του ιερού ιδεώδους “Ελευθερία ή Θάνατος”, ο Λουκά Ιβανόφ συμμετέχει σε δεκάδες μάχες, το όνομά του αποτελεί σημαία στην ορμή των Βούλγαρων της Μακεδονίας για ανεξαρτησία. Ο θρυλικός βοεβόδας χάθηκε μαζί με τον Καρατάσο στο χωριό Σμπόρσκο (Πευκωτό) στις 25 Αυγούστου 1906, μόλις όταν έκλεισε τα 39 του χρόνια. 

Στο ημερολόγιο “Ιλίντεν” του 1942 στο περιοδικό Ιλιουστράτσια Ιλίντεν αναφέρεται: 


Ο Λουκά στην λίμνη των Γιαννιτσών
"Ο θάνατος του Λουκά συγκλόνισε ολόκληρο τον Βουλγαρικό πληθυσμό. Για πολύ καιρό οι σύντροφοί του θρηνούσαν σιωπηρά τον χαμό του, για να μην απογοητευτεί ο λαός. Ο Λουκά ήταν εξαιρετικά συμπαθής άνθρωπος, ήρεμος, έξυπνος, γενναίος και καλοσυνάτος εκ φύσεως. Με το ευχάριστο χαμόγελό του σκλάβωνε τον καθένα που συναντούσε. Ο λαός και τώρα ακόμα θυμάται και διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις και του τραγουδά τραγούδι. Ο Λουκά Ιβανόφ θα ζει αιώνια στο μυαλό και την καρδιά των κατοίκων της Έδεσσας.
Ο αδελφός του Στοιάν Ιβανόφ, γνωστός έμπορος, παρατάει το εμπόριο και με όλα τα λεφτά που είχε αποκτήσει αγοράζει όπλα και τα στέλνει από την Βουλγαρία στο εσωτερικό της Μακεδονίας για να εξοπλιστούν οι τσέτες, ενώ λίγο αργότερα μπαίνει και ο ίδιος στον αγώνα, συνεχίζοντας το έργο του νεκρού αδελφού του."

Сониксен, Алберт. „Изповедта на един македонски четник“ (Confessions of a Macedonian Bandit: A Californian in the Balkan Wars) на български, английски и македонска норма (снимки)
Άλμπερτ Σόνιξεν. " Εξομολογήσεις ενός Μακεδόνα μέλους τσέτας" στα Βουλγαρικά, Αγγλικά, γλώσσα Φύρομ (Φωτογραφιές).

Η τσέτα του Λουκά Ιβανόφ
This entry was posted on четвъртък, март 01, 2012 at четвъртък, март 01, 2012 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...