Ο Γκέρμαν Τσίκοφσκι απο την Τσερέσνιτσα (Πολυκέρασο), περιοχή Καστοριάς  

Posted by Kokice in , , ,


Γκέρμαν Τσίκοφσκι (? - 1908)
Ο πάτερ Γκέρμαν Τσίκοφσκι είναι Βούλγαρος ιερέας και επαναστάτης, βοεβόδας της περιοχής Καστοριάς της ΕΜΑΕΟ (Εσωτερική Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση). Αν και αυτός είναι μόνο ένας κρίκος από ολόκληρο το επαναστατικό ή εκκλησιαστικό δίκτυο, για την γενέτειρά του Τσερέσνιτσα και τον εντόπιο Βουλγαρικό πληθυσμό της, αυτός είναι σύμβολο μεγάλου βεληνεκούς.

Μεγαλώνει στο χωριό του, όμως ως απόγονος του μεγάλου γένους Τσίκοφσκι η μοίρα του είναι προκαθορισμένη, διαφορετική από αυτή των συγχωριανών του. Αυτή του την μοίρα ακολουθεί μέχρι τέλους και δεν την προδίδει και γιαυτό τον λόγο γίνεται θύμα μιας ακόμα Τουρκο-Ελληνικής συμφωνίας. Ακόμα από παιδί στάλθηκε για σπουδές στο Βουλγαρικό Κλασσικό Γυμνάσιο της Μπίτολα (Μοναστήρι), του οποίου οι σπουδαστές αργότερα δουλεύουν για την εθνική υπόθεση σε ολόκληρη την Μακεδονία. Αφού τέλειωσε το σχολείο ο Γκέρμαν Τσίκοφσκι πέρασε αρκετό καιρό στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαζί με τα αδέλφια του άνοιξε μαγαζί. 
Αλλά συνειδητοποιώντας ότι προορίζεται για κάτι μεγαλύτερο από έμπορος, ο Γκέρμαν γίνεται ιερέας και υπηρετεί στην γενέτειρά του. Στην παλιά Βουλγαρική εκκλησία, στην οποίαν ο πάτερ Γκέρμαν γίνεται διευθυντής, αυτός ανοίγει Βουλγαρικό σχολείο, στο οποίο έρχονται να σπουδάσουν και παιδιά από τα γύρω χωριά. Οι ελπίδες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, επιβάλλοντας σχίσμα στην Βουλγαρική Εξαρχία, ότι με εκφοβισμούς θα αναγκάσει τους Βούλγαρους να ειρηνεύσουν και τυφλά να υπακούουν τους διψασμένους για εξουσία και χρήμα Έλληνες Δεσπότες, δεν πραγματοποιούνται. Αντιθέτως ο Γκέρμαν Τσίκοφσκι μπαίνει στην επαναστατική οργάνωση και καθοδηγεί την τσέτα του χωριού τον καιρό της εξέγερσης του Ιλίντεν το 1903. Παρότι είναι πολεμιστής με ράσο, μοιράζεται τον τρόπο ζωής των συγχωριανών του. Μετά την καταστολή της εξέγερσης συλλαμβάνεται από τις Τουρκικές Αρχές και καταδικάζεται σε φυλάκιση.

Οι προσπάθειες του Βουλγαρικού κράτους, να ελαφρύνει τα βάσανα του τοπικού πληθυσμού αυτές τις δύσκολες στιγμές, στέφονται με επιτυχία. Ο Γκέρμαν Τσίκοφσκι, όπως όλοι οι συμμετέχοντες στην εξέγερση, παίρνει αμνηστία από τον Τούρκο Σουλτάνο αρχές του 1904. Πριν καν το καταλάβει ο τοπικός πληθυσμός, αυτός αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από μαινόμενες Τουρκικές συμμορίες ληστών και δολοφόνων. Στην Μακεδονία άρχισαν να εισέρχονται αντάρτικες ομάδες, αποτελούμενες από πρώην παράνομους και Έλληνες Αξιωματικούς, οι οποίοι μέχρι το 1908 προσπαθούν με την βία να οδηγήσουν όλα τα Βουλγαρικά χωριά κάτω από την σκέπη του Ελληνικού Πατριαρχείου. Στον Γκέρμαν Τσίκοφσκι προτείνεται δουλειά στην Βουλγαρία, για να αποφύγει τις συχνές Ελληνικές επιθέσεις και τις συνεχείς δολοφονίες επιφανών Βουλγάρων, αλλά αυτός αρνείται κατηγορηματικά. Δηλώνει : “Εγώ έγινα ιερέας για να υπηρετώ τους Βούλγαρους στην Μακεδονία....Έδωσα όρκο ενώπιον του Θεού και του Έξαρχου Ιοσίφ να υπηρετώ τον Βουλγαρικό λαό μου στην Μακεδονία”.


Σπίτι της γεννέτηράς του, το χωριό Τσερέσνιτσα
Ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Τούρκοι καταφέρνουν να τον δολοφονήσουν, κυρίως επειδή ο τοπικός πληθυσμός τον προστατεύει ανιδιοτελώς. Δυστυχώς το τέλος του έρχεται αμέσως μετά την ανακήρυξη της Επανάστασης των Νεότουρκων, όταν αποκαθίσταται το σύνταγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρέχονται δικαιώματα και προστατεύονται όλες οι μειονότητες στην Αυτοκρατορία. Ο θάνατος βρίσκει τον Γκέρμαν Τσίκοφσκι στο νοσοκομείο της Καστοριάς, όπου αντί να του δοθεί θεραπευτικό φάρμακο του δίνεται δηλητήριο από Έλληνα φαρμακοποιό εν γνώσει των Τουρκικών Αρχών. Ετάφει αμέσως μετά με την συνοδεία όλων των κατοίκων του χωριού, ενώ σύμφωνα με τα έθιμα αυτής της περιοχής οκτώ χρόνια μετά γίνεται εκταφή του και ενταφιασμός σε άλλη θέση, όπου οι νέες Ελληνικές Αρχές στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις αναμνήσεις για κείνον αλλάζουν το όνομα του στην ταφόπλακα σε Γερμανός Τσίκος...Δυστυχώς γι αυτούς, ακόμα και 100 χρόνια αργότερα, ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την γενέτειρά του, κάτοικοι από την Τσερέσνιτσα διατηρούν στην μνήμη τους τον ιερέα Γκέρμαν Τσίκοφσκι.

Λίγο μετά τον τραγικό του θάνατο οι περισσότεροι από τους απογόνους του μεταναστεύουν στον Νέο Κόσμο. Η κόρη του Σοφία Γκλάφτσεβα έχει πέντε κόρες – η Τίνκα και η Στέφανκα γεννημένες στην Τσερέσνιτσα, ενώ στην Αμερική γεννήθηκαν η Μαρίικα, η Λένκα και η Αλεξάντρα. Η Σοφία είναι επίτροπος στο γυναικείο τμήμα της ΜΠΟ “Μπορίς Σαράφοφ”. Ο γιός του Μπλαγκόι Γκερμάνοφ εγκαθίσταται στην Αμερική το 1916, παντρεμένος με την Χριστίνα Γκερμάνοβα από το χωριό Νέρεντ (Πολυπόταμο), περιοχή Φλώρινας. Έχουν δύο παιδιά – την Μποζάνα και τον Αργκίρ. Η οικογένεια είναι επίσης μέλος της ΜΠΟ “Μπορίς Σαράφοφ”.  

This entry was posted on сряда, февруари 15, 2012 at сряда, февруари 15, 2012 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...