Герман Чиковски от Черешница  

Posted by IllustrationBeloMore in , ,

Герман Чиковски (? - 1908)
Отец Герман Чико̀вски е български духовник и революционер, костурски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.Но ако той е само една брънка от цялата революционна или църковна мрежа, то за родното си село Черешница и тамошното българско население той е символ от голяма величина. . 

Израства в селото си, но като наследник на големия Чиковски род му е предопределена съдба, различна от тази на своите съселяни. Нея той следва до сетния си край и не я предава, заради което става жертва на поредния турско-гръцки заговор. Още като дете е изпратен да учи в Българската класическа гимназия в град Битоля, чиито възпитаници по-късно служат на народното дело из цяла Македоният. След свършването на училището Герман Чиковски прекарва време в Цариград, където заедно с братята си отваря магазин.

Но съзнавайки, че е предопределен за нещо повече от търговец, Герман приема свещенически сан и служи в родното си село. В старата българска църква, на която отец Герман става уредни, той отваря българско училище, посещавано и от децата от съседните села. Надеждите на Цариградската Патриаршия при налагането на схизма над Българската Екзархия, че със заплахи ще принудят българите да мируват и сляпо да се подчиняват на жадните за власт и злато гръцки владици, не се осъщесвяват. Дори напротив, Герман Чиковски се включва в революционната организация и предвожда селската чета по време на Илинденското въстание от 1903 година. И въпреки, че е войн в расо, споделя битието на своите съселяни. След потушаването на въстанието е пленен от турските власти и е осъден на затвор.

Опитите на българската държава да облекчи мъките в този момент на местното население се увенчават с успех. Герман Чиковски, както и всички участници във въстанието са амнистирани от турския султан в началото на 1904 гоидна. Без още да съзнава местното население се изправя пред още по-голяма опасност от върлуващите турски банди от крадци и убийци. В Македония започват да прииждат андартски чети, съставени от бивши харамии и гръцки офицери, които до 1908 година опитват под натиск да вкарат всички български села в лоното на Гръцката Патриаршия. На Герман Чиковски е предложена работа в България, за да избегне честите гръцки нападения  и постоянните убийства на видни българи, но той я отказва по категоричен начин. Заявява: "Аз станах свещеник да служа на българите во Македония... Дадох клетва пред Бога и екзарха Йосиф да служа на моя български народ во Македония."

Къща от родното му село Черешница

Нито гърците, нито турците успяват да го убият, преди всичко защото цялото местно население го подкрепя безкористно. За жалост, неговия трагичен край идва тъкмо след обявяването на Младотурската революция, когато се въстановява Конституцията в Османската империя и се дават права и протекция на всички малцинства в империята. Смъртта застига Герман Чиковски в болница в град Костур, където вместо да му бъде дадено животоспасяващо лекарство е отровен от гръцки аптекари със знанието на турските власти.Погребан е скоро след това от населението на цялото село, а както повелява обичаят в този край след 8 години е препогребан на ново място, а новите гръцки власти в опит да изтрият спомена за него променят името му на надгробната плоча на Германос Цикос.. за тяхна жалост, дори 100 години по-късно, дори на хиляди километри от родното място, Черешанци пазят спомена за свещеник Герман Чиковски.

Скоро след трагичната му смърт повечето от наследниците му емигрират в Новия свят. Неговата дъщеря София Главчева има пет дъщери - Тинка и Стефанка, родени в Черешница, а в Америка са родени Марийка, Ленка и Александра. София  е настоятел на женската секция при МПО "Борис Сарафов". Синът му Благой Германов се установява в Америка през 1916 г., женен за Христина Германова от с.Неред, Леринско. Имат две деца - Божана и Аргир. Семейството също членува в МПО "Борис Сарафов". 

This entry was posted on четвъртък, февруари 09, 2012 at четвъртък, февруари 09, 2012 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...