Ο βοεβόδας Βασίλ Τσεκαλάροφ, Μέρος Δεύτερο  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , , ,

Βασίλ Χρίστου Τσεκαλάροφ ή Τσακαλάροφ είναι Βούλγαρος επαναστάτης, επικεφαλής βοεβόδας της ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) στην περιοχή Καστοριάς, θεωρούνταν ως ο κύριος εχθρός του Ελληνικού Μακεδονικού αγώνα στην νοτιοδυτική Μακεδονία.
 
ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στις 20 Ιουλίου η εξέγερση του Ιλίντεν λαμβάνει χώρα και στην περιοχή της Καστοριάς από περίπου 2.000 εξεγερμένους. Ακόμα από τις 23 Ιουλίου κατελήφθει η Κλεισούρα. Στις 28 Ιουλίου οι τσέτες των Λάζαρ Ποπτράικοφ και Βασίλ Τσεκαλάροφ ανταλλάσουν πυρά με Τουρκικά στρατεύματα ενώ στις 29 στα βουνά κοντά στο Δενδροχώρι αποκρούουν Τουρκικό στρατό για 6 ώρες,ο οποίος αποσύρθηκε στην Καστοριά. Στις 12 Αυγούστου μετά από μεγάλη μάχη, με επικεφαλής τον Τσεκαλάροφ καταλαμβάνεται το Νέβεσκα (Νυμφαίο)[Илинденското въстание в Костурско - Спомени на Манол Кочов и Наум Масалинков.], αλλά το εγκαταλείπουν αμέσως μετά την κατάληψη. Μετά από πολλές μάχες στις 27 Αυγούστου αποφασίζεται να αποσυρθούν οι τσέτες από την περιοχή της Καστοριάς για να προφυλάξουν τον άμαχο πληθυσμό από τους 15 χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή. Στην κορύφωση της εξέγερσης ο Τσεκαλάροφ είναι ο εμπνευστής της σύνταξης του μνημονίου εκ μέρους των Καστοριανών ηγετών για τις Τουρκικές φρικαλεότητες στην περιοχή της Καστοριάς. Αφού το μνημόνιο ετοιμάστηκε, στις 30 Αυγούστου δόθηκε στους ξένους διπλωμάτες στο Μοναστήρι.


Οι ενωμένες τσέτες Καστοριάς υπο τους
Βοεβόδες Βασίλ Τσεκαλάροφ, Ιβάν Ποπόφ
Πάντο Κλιάσεφ, Νίκολα Αντρέεφ και Μανόλ
Ρόζοφ μετά τη κατάληψη της Κλεισούρας.
Ο Βασίλ Τσεκαλάροφ τίθεται επικεφαλής ομάδας 450 ατόμων από τα χωριά Κρυσταλλοπηγή, Δενδροχώρι Ιεροπηγή και την κεντρική τσέτα του Απόσκεπου. Διεξάγουν μάχη στις 29 Αυγούστου στο χωριό Απόσκεπος και κοντά στην πόλη της Καστοριάς. Στο χωριό Νεστράμ (Νεστόριο) την 1η Σεπτεμβρίου τιμωρούν ένοχους προδότες και καταστρέφουν μικρά τμήματα Τουρκικού στρατεύματος. Στη συνέχεια διαμέσου των Καστανοχωρίων πηγαίνουν στην Αλβανική περιοχή της Κολόνια. Εκεί κάνουν εκκαθάριση Αλβανών και Τούρκων ληστών και κερδίζουν την συμπάθειά του τοπικού Ελληνικού και Αλβανικού πληθυσμού. Τελικά, επιστρέφουν στην ερειπωμένη Καστοριά, όπου οι τσέτες διαλύονται. Ο Βασίλ Τσεκαλάροφ, μαζί με την αδελφή του Ζωή, ο Πάντο Κλιάσεφ και ο Λάζαρ Κιλεσίντσεφ διέρχονται κρυφά τα σύνορα με την Ελλάδα, και από εκεί με ατμόπλοιο επιστρέφουν στη Βουλγαρία.


Πλάκα μνήμης στο σπίτι του Τσεκαλάροφ στην Σόφια.
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΖΩΗ

Στις αρχές του 1904, ο Βασίλ Τσεκαλάροφ πήγε για θεραπεία στη Γενεύη της Ελβετίας. Στις 14 Μαρτίου Τσεκαλάροφ, Μπορίς Σαραφόφ και άλλοι δημιουργούν μια προσωρινή επιτροπή, με στόχο να αντικαταστήσει την εκτός των συνόρων εκπροσώπηση της ΕΜΕΟ, αλλά το 1905 οι διαφορές εξαφανίζονται, και η επιτροπή διαλύεται από μόνη της.

Στην Σόφια ο Τσεκαλάροφ χτίζει σπίτι με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Γκεόργκι Κισελίντσεφ, στην οδό "Σίπκα" απέναντι από την στρατιωτική ακαδημία της Σόφιας. Ζει φτωχικά αλλά παντρεύεται με την Όλγα, με την οποία έχουν μια κόρη την Αικατερίνη. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος στο συνέδριο της ΕΜΕΟ στο Κιουστεντίλ το 1908. Μετά την ανακοίνωση της Επανάστασης των Νεότουρκων, επισκέπτεται για προσκύνημα τον τάφο των χαμένων επαναστατών της ΕΜΕΟ στον Απόσκεπο["Илюстрация Илинден", година II, кн. 1(11), София, септември 1928, с. 8-9].


Προσκύνημα στον αδερφικό τάφο στον Απόσκεπο το 1908.

Μέρος Δεύτερο (θα υπάρχει συνέχεια)

This entry was posted on неделя, януари 08, 2012 at неделя, януари 08, 2012 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...