Ο βοεβόδας Βασίλ Τσεκαλάροφ, Μέρος Πρώτο  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , , ,

Βασίλ Χρίστου Τσεκαλάροφ ή Τσακαλάροφ είναι Βούλγαρος επαναστάτης, επικεφαλής βοεβόδας της ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) στην περιοχή Καστοριάς, θεωρούνταν ως ο κύριος εχθρός του Ελληνικού Μακεδονικού αγώνα στην νοτιοδυτική Μακεδονία.

ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Βασίλ Τσεκαλάροφ γεννήθηκε το 1874 στο χωριό της Καστοριάς Σμάρδες (Κρυσταλλοπηγή), σήμερα Ελλάδα. Αρχικά είναι μαθητής σε Ελληνικό δημοτικό σχολείο και ύστερα από δική του επιμονή ο πατέρας του τον μεταφέρει σαν μαθητή σε Βουλγαρικό σχολείο. Τέλειωσε την τετάρτη τάξη και παράλληλα εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στις οικοδομές στην Ελλάδα.
Κατά το 1894 για σύντομο χρονικό διάστημα είναι στην φυλακή της Καστοριάς από όπου κατάφερε να διαφύγει και εγκαταστάθηκε στη Βουλγαρία. Εκεί εργάστηκε ως τσαγκάρης, λιθοτόμος και οικοδόμος και κατά την παραμονή του στο Σούμεν τελείωσε το νυκτερινό γυμνάσιο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕΟ

Κατά το 1901 ο Βασίλ Τσεκαλάροφ εγκαταστάθηκε στην Σόφια, όπου έγινε πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου περιοχής Καστοριάς. Συμμετέχει στην νόμιμη δράση του ΑΜΑΟ (Ανώτατη Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικη Οργάνωση) και γίνεται στενός φίλος του Μπορίς Σαραφόφ. Βοηθά και την επαναστατική δράση της ΕΜΕΟ και μαζί με τον Λάζαρ Κισελίντσεφ δημιουργεί διαύλους για την αγορά όπλων από την Ελλάδα. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Ιβαντσόφ ο Βασίλ Τσεκαλάροφ στέλνεται από το ένοπλο επαναστατικό κομιτάτο του Μοναστηριού να στηρίξει την δράση των Πάντο Κλιάσεφ και Λάζαρ Μοσκόφ στην επαναστατική περιοχή της Καστοριάς. Ο Τσεκαλάροφ εκτελεί τον καταδότη Γραικομάνο Τσέμαν από το χωριό Ντάμπενι (Δενδροχώρι).


Στις αρχές του 1902 ο Γκότσε Ντέλτσεφ επισκέπτεται την περιοχή Καστοριάς και χρίζει ως ηγέτες της περιοχής τους Κούσμαν Στέφοφ, Λάζαρ Ποπτράικοφ, Λάζαρ Μοσκόφ, Πάντο Κλιάσεφ και Μιχαίλ Νικόλοφ όσο ο Βασίλ Τσεκαλάροφ εξακολουθεί να ασχολείται με την αγορά όπλων από την Ελλάδα. Σε συγκέντρωση της οργάνωσης καταδικάζεται σε θάνατο ο Κώττας Χρήστος λόγω της δράσης του ως ληστής, και ενώ ο Τσεκαλάροφ επιμένει στην άμεση εκτέλεση της ποινής, τελικά δόθηκε χάρη στον Χρήστο Κώττα από τον Γκότσε Ντέλτσεφ [Силянов, Христо, „Освободителните борби на Македония, том I“, стр.134].Μετά από αυτό ο Τσεκαλάροφ ρυθμίζει τις τελευταίες προμήθειες όπλων από την Ελλάδα, με τις οποίες ολοκληρώνει τον βασικό εξοπλισμό στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας.


Τσεκαλάροφ, Κλιάσεφ, Ιβάν Πόποφ(πίσω τους) και άλλοι κομιτατζήδες


Κατά τον Αύγουστο οι ενωμένες τσέτες της περιοχής Καστοριάς, με επικεφαλής τον Τσεκαλάροφ δίνουν μάχη με τον Χρήστο Κώττα κοντά στο χωριό Όστιμα (Τρίγωνο). Μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου ο Βασίλ Τσεκαλάροφ και το καθοδηγητικό σώμα εμποδίζουν τον συνταγματάρχη Αναστάς Ιάνκοφ και τον Χρήστο Κώττα να ξεσηκώσουν πρόωρα εξέγερση στην περιοχή Καστοριάς σύμφωνα με την ιδέα της ΒΜΟΚ-ΑΜΑΟ. Για τον χειμώνα ο Βασίλ Τσεκαλάροφ εγκαθιστά τα μέλη της τσέτας του στα χωριά της περιοχής ενώ ο ίδιος οργάνωσε τόπο κατασκευής βομβών στην Κρυσταλλοπηγή. Στις 29 Δεκεμβρίου ο Τσεκαλάροφ βρίσκεται στο χωριό Λαμπάνιτσα (Άγιος Δημήτριος) και έγραψε στο ημερολόγιό του:


Βασίλ Τσεκαλάροφ και Μπορίς Σαράφοφ
Αν και είχαμε πει να είμαστε κρυφά, παρ όλα αυτά όλοι μας κατάλαβαν ακόμα ακόμα και ο Γραικομάνος παπάς Γκέρμαν, ζήτησε να ρθει σε μας. Του επιτρέψαμε να ρθει. Αυτός ο αδελφός σε τέτοιο βαθμό είχε εξελληνιστεί, που άρχισε να μας μιλά και μια Βουλγαρική λέξη έλεγε και δύο Ελληνικές. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εθνικότητάς του, αυτός προσπάθησε με κάθε τρόπο να μας αποδείξει ότι είμαστε Έλληνες! Αφού απέτυχε να παρουσιάσει στοιχεία που του ζητήσαμε, άρχισε να αναπτύσσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, ότι δεν είμαστε ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά είμαστε Μακεδόνες, χωρίς να σκεφτεί οτι στην Μακεδονία έχει και Τούρκους και Εβραίους και πολλά άλλα έθνη .Κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία και αρχίσει να σου κάνει κήρυγμα μ αυτήν αυτό είναι πολύ αστείο! Δεν θέλαμε να μπούμε σε περισσότερες διαμάχες μαζί του και γιαυτό τον σταματήσαμε [Чекаларов, Васил, „Дневник 1901-1903 г.“, ИК „Синева” София, 2001 г., стр.188].   

Στις 13-14 Μαρτίου 1903 ο Βασίλ Τσεκαλάροφ όρκισε στην Βουλγαρική Εξαρχία τα χωριά Βράμπνικ (Βερνίκι) και Βάμπελ (Μοσχοχώρι) μέχρι τότε Πατριαρχικά. Στις 20 Μαρτίου στην Τσερέσνιτσα (Πολυκέρασο) ο Τσεκαλάροφ συναντάται με την τσέτα του Μπορίς Σαράφοφ, ενώ και το χωριό περνάει επίσης στην Εξαρχία. Στις 28 Μαρτίου, παγιδεύονται από τα Τουρκικά στρατεύματα στην Κρυσταλλοπηγή, αλλά με την βοήθεια από τσέτες χωριών της περιοχής καταφέρνουν να ξεφύγουν. Στα μέσα Απριλίου φτάνουν στο χωριό Σμίλεβο, Μοναστηρίου, για το επερχόμενο συνέδριο. Σ αυτό οι Βασίλ Τσεκαλάροφ και Πάντο Κλιάσεφ αντιπροσωπεύουν την επαναστατική περιοχή της Καστοριάς.


"Ο άνεμος λυσσομανά, το βουνό βογγάει,
μόνο του το παλικάρι στο άλογο,
με σάλπιγγα ψάχνει τα αδέρφια του....."
 Βουλγαρικό τραγούδι, στίχοι  Ντ. Τσιντούλοφ, 1862


Στις 24 Απριλίου στο Ζλάταρι, περιοχής Ρέσσεν (Φύρομ), Βασίλ Τσεκαλάροφ, Πάντο Κλιάσεφ, Ιβάν Ποπόφ και Μίτρε Βλάχα δίνουν μάχη με Τουρκικό στρατό. Κατά την προετοιμασία για την εξέγερση μαζεύει ανάλογα με τα όπλα και τις σφαίρες απο τα χωριά Κρυσταλλοπηγή, Κόσινετς (Ιεροπηγή), Δενδροχώρι, Τούριε (Κορυφή), Κονομλάτι (Μακροχώρι) και τους στέλνει στο χωριό Στάτιστα (Μελάς). Στις 7 Μαΐου ο Βασίλ Τσεκαλάροφ βρίσκει το χωριό που γεννήθηκε, την Κρυσταλλοπηγή, καμμένο από τον Τουρκικό στρατό. Στις 31 Μαίου 1903 1000 Τούρκοι στρατιώτες περικύκλωσαν το χωριό Δενδροχώρι , η τσέτα του Λάζαρ Ποπτράικοφ καταλαμβάνει την κορυφή Βίνιαρι του βουνού του Δενδροχωρίου, σε ενίσχυση των μαχόμενων έφτασε η τσέτα του Ντίμτσο Αντόνοφ, η οποία καταλαμβάνει την κορυφή Λόζβατα και χτύπησε τους Τούρκους από πίσω. Η μάχη συνεχίζεται επί μακρόν, καθώς σε βοήθεια των μαχόμενων καταφθάνουν οι τσέτες των Βασίλ Τσεκαλάροφ, Πάντο Κλιάσεφ και Μίτρε Βλάχα.

Μέρος πρώτο (θα υπάρχει συνέχεια)

This entry was posted on сряда, януари 04, 2012 at сряда, януари 04, 2012 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...