Зеленишка кървава сватба  

Posted by IllustrationBeloMore in , ,

"Тая сватба беше народна бугарцка свадба. На свадбата немаше кумити, ниту еден кумитин. Съти бея мирни селяни. У нащо село немаше ниту един грък. Имаше гаркумани саму пет куйки. Тия зивая пари от гръцкио владика Каравангелис Германус от Костур. Гръцките андари на кулея, за да се уплашиме и да се кажваме гърци, а не бугари." - Елена Готева от Зелениче.

Македонската кървава сватба не е само драматургична постановка на Войдан Чернодрински, по-която са правени филм и операта "Цвета" на маестро Георги Атанасов. Кървавата сватба е част от и без това трагичната история на македонските българи. На 14 ноември 1904 година тя става реалност, когато село Зелениче е нападнато от гръцки андарти по време, в което се провежда сватбата на местни български първенци.

През 1904 година гръцката пропаганда в Македония се активизира и започва навлизането на чети от критяни в областта през Гърция. Турските власти не искат или нямат сила да се справят с андартите и в продължение на няколко години те нападат беззащитни български села като Загоричани, Езерец, Горно Неволяни и често убиват по пътищата и нивите български кираджии и земеделци, тъй като нямат сила да влязат в пряко сражение с четите на ВМОРО. Германос Каравангелис, гръцки митрополит в Костур и организатор на гръцките чети в югозападна Македония, също дава сведения за клането в Зелениче:


"През 1905 г. в Зеленичево ставаше една българска сватба. За това научи четата на Каудис, влезна на сватбата и понеже угасна осветлението, хвърли в тъмницата една бомба и уби 15 или 16 българи. Обаче невестата и зетя не се убиха. Това го направиха, защото мислеха, че на сватбата присъстваха членове на българските банди, за да изплашат българите."
Евтимиос Каудис
Организираното нападение е извършено от четата на Георгиос Катехакис (капитан Рувас) под ръководството на Евтимиос Каудис. Те са родом от Крит, така както са и мнозинството от четниците им. Сред тях има и бивши хайдути на заплата към гръцките посолства и консулства, както и местни гъркомани. Турчинът Сульо от Зелениче провожда четата из селото и ги довежда пред къщата на нищо неподозиращите и празнуващи сватбари. Малко преди полунощ гръцките андарти откриват огън срещу тях, убити са:


    Стефан Готев - 44 годишен
    Григор Готев - 19 годишен - младоженецът
    Доси Стойнов - 38 годишен
    Владимир Стойнов - 13 годишен
    Михаил Пучов - 32 годишен
    Ламбро Стойков - 23 годишен
    Пандо Мечкаров- 35 годишен
    Дори Алманов - 42 годишен
    Аргир Пандилов - Бабата - 45 годишен
    Мария Пандилова - 10 годишна
    Лазар Коставичин - 11 годишен
    Доста Лазова - 50 годишна
    Хюсеин Абдула Керим - 50 годишен

This entry was posted on четвъртък, ноември 10, 2011 at четвъртък, ноември 10, 2011 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...