Ο Ματωμένος Γάμος του Ζελένιτσε (Σκλήθρο)  

Posted by Kokice in ,


Η εκκλησία στο Ζελένιτσε (Σκλήθρο)
Ο ματωμένος γάμος του Ζελένιτσε είναι η σφαγή 13 Βουλγάρων από Έλληνες αντάρτες στις 13 Νοεμβρίου 1904 στο χωριό της Φλώρινας Ζελένιτσε (Σκλήθρο).

Προιστορία
Στις 13 Οκτωβρίου 1904 Τούρκικα τμήματα κατατρόπωσαν την ομάδα του Παύλου Μελά, ιδρυτή του αντάρτικου κινήματος. Οι Έλληνες αποφασίζουν να εκδικηθούν για τον θάνατό του τους Βούλγαρους,  οι οποίοι παραπλάνησαν τους Τούρκους, ότι δήθεν αυτή ήταν η τσέτα του Μίτρε Βλάχα. Εμπνευστής της ιδέας είναι ο ιδεολόγος του Ελληνικού ένοπλου αγώνα στην Μακεδονία Γερμανός Καραβαγγέλης, ο οποίος δηλώνει :


“ Το 1905 στο Ζελενίτσεβο γινόταν Βουλγαρικός γάμος, το γεγονός πληροφορήθηκε η τσέτα του Καούδη, μπήκε στον γάμο και αφού έσβησε τον φωτισμό, μέσα στο σκοτάδι έριξε βόμβα και σκότωσε 15 ή 16 Βούλγαρους. Όμως η νύφη και ο γαμπρός δεν σκοτώθηκαν. Αυτό το έκαναν γιατί πίστευαν ότι στον γάμο συμμετέχουν Βούλγαροι λήσταρχοι, για να φοβερίσουν τους Βούλγαρους.”

Ιστορία
Η πρόταση για επίθεση στο χωριό Ζελένιτσε (Σκλήθρο) είναι του καπετάνιου Ευθύμιου Καούδη. Με την πρότασή  του καταπιάνεται ο υπολοχαγός Γεώργιος Κατεχάκης (καπετάν Ρουβάς), ο οποίος συγκέντρωσε ομάδα 60 ατόμων που μπαίνει στην Μακεδονία στις 20 Οκτωβρίου και εγκαθίσταται στο χωριό Λέχοβο. Από εκεί στις 13 Νοεμβρίου ξεκινούν προς το Ζελένιτσε, όπου κάτοικος Τουρκικής καταγωγής από το χωριό Σούλαο τους δείχνει το σπίτι όπου γίνεται ο γάμος. Τον γάμο έκαμνε ο Βούλγαρος έμπορος Στέφαν Γκάτεφ που πάντρευε τον γιο του. Στο γάμο παρίστανται πολλοί δικοί του συγγενείς, φίλοι, καθώς και Τούρκοι του τόπου. Οι αντάρτες επιτίθενται γύρω στις 22:30 και αρχίζουν να πυροβολούν προς τους συγκεντρωμένους στο σπίτι. Την ίδια στιγμή κάποιοι από την ομάδα πυροβολούν έξω, μήπως κάποιος καταφέρει να ξεφύγει. Ανάμεσα στα θύματα είναι ο γαμπρός, φίλοι του, δύο παιδιά, καθώς το μέλος της ΕΜΑΕΟ (ΒΜΡΟ) Πάντο Μετσκάροφ, συνολικά 13 άτομα:


Γεώργιος Κατεχάκης, Καπετάν Ρούβας


 Στέφαν Γκότεφ – 44 χρονών
 Γκριγκόρ Γκότεφ – 19 χρονών
 Ντόσι Στοίνοφ – 38 χρονών
 Βλαντιμίρ Στοίνοφ – 13 χρονών
 Μιχαίλ Πούτσοφ – 32 χρονών
 Λάμπρο Στόικοφ – 23 χρονών
 Πάντο Μετσκάροφ – 35 χρονών
 Ντόρι Αλμάνοφ – 42 χρονών
 Αργκίρ Παντίλοφ - Μπάμπατα – 45 χρονών
 Μαρία Παντίλοβα – 10 χρονών
 Λάζαρ Κοσταβίτσιν – 11 χρονών
 Ντόστα Λάζοβα – 50 χρονών
 Χιουσείν Αμπντουλά Κερίμ – 50 χρονών

Ο Γκεόργκι Ποπχρίστοφ αυτό τον καιρό είναι στο Εξι σού (Ξινό Νερό) και πληροφορείται για την επίθεση στο χωριό Ζελένιτσε. Αυτός μαζί με άλλα μέλη της ΕΜΑΕΟ αποφασίζουν να ενισχύσουν τις πολιτοφυλακές των χωριών και δίνουν εντολή να φυλάσσονται όλα τα χωριά και να επιτίθενται στις αντάρτικες ομάδες, αν τυχόν τις δουν.

Χρησιμοποιημένη Λογοτεχνία
“Ημερολόγιο του βοεβόδα της Καστοριάς Λάζαρ Κισελίντσεφ”, γραμμένο απο τον Χριστοφόρ Τζαβέλλα, Σόφια, 2003.


This entry was posted on четвъртък, ноември 10, 2011 at четвъртък, ноември 10, 2011 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...