Το χωριό Εξι-σού (Ξινό Νερό) περιοχή Φλώρινας  

Posted by Kokice in , , , ,

Το Βουλγαρικό σχολείο, την χρονιά 1911 που χτίστηκε
Το χωριό Εξι-σού (Βάρμπενι), ένα από τα μεγάλα χωριά και καθαρά Βουλγαρικό, βρίσκεται στους πρόποδες της βορειοανατολικής διακλάδωσης του όρους Βέρνον, νότια απλώνεται η κοιλάδα των Αναργύρων. Το χωριό βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία. Δίνει την εντύπωση μικρής πόλης, με τα διόροφα και άνετα για διαβίωση σπίτια.


Το χωριό Εξι-σού (Ξινό Νερό) την δεκαετία του 1940 αριθμούσε 350, καθαρά Βουλγαρικά, σπίτια. Εξι-σού στα τούρκικα σημαίνει ξινό νερό. Το όνομά του προέρχεται από τις 3 πηγές μεταλλικού νερού, των οποίων το νερό είναι ξινό. Αυτό το πίνει ο τοπικός πληθυσμός και είναι πολύ υγιεινό. Παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν Βάρμπενι.

Ως το 1872 μεγάλο τμήμα του χωριού ήταν τσιφλίκι πλούσιας Τουρκάλας από την Κωνσταντινούπολη που λεγόταν Αλισάνα. Αυτή η Αλισάνα έφτασε κατά το 1872 στο Εξι-σού συνοδευμένη από τον Καιμακάμη της Φλώρινας, Εζέτ Μπέη και απόσπασμα έφιππης φρουράς. Η Αλισάνα ήθελε να εγκαταστήσει στο τσιφλίκι της δικούς της ανθρώπους (Τούρκους). Όμως όλες οι γυναίκες του χωριού ξεσηκώθηκαν. Αντιτάχθηκαν στους Τούρκους και δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να εγκατασταθούν Τούρκοι στο χωριό. Έγινε μάχη με πέτρες. Στην μάχη τραυματίστηκε η μπάμπα (γιαγιά) Μένκα. Οι γυναίκες μαζεύτηκαν γύρω της και άρχισαν να δίνουν κατάρες και να διαμαρτύρονται. Η Αλισάνα εμβρόντητη από την αντίσταση των κατοίκων έφυγε στην Φλώρινα μαζί με την φρουρά. Σύντομα μετά το γεγονός αυτό αναγκάστηκε να πουλήσει το τσιφλίκι της. Οι χωρικοί αμέσως εξαγόρασαν την γη που αυτή κατείχε, καθώς πλήρωσαν μετρητοίς το συμφωνηθέν πόσο. Οι δραστήριοι κάτοικοι του Εξι-σού με τον ίδιο τρόπο έδιωξαν και τον Τούρκο Μιουντούριν (διοικητικός τίτλος) το 1891. Όταν αυτός έχτισε κονάκι σε Βακούφικο μέρος, οι κάτοικοι του χωριού τοποθέτησαν στην σκεπή του κτίσματος σταυρό. Ο Μιουντούριν δεν ήθελε να ζει σε κτίσμα που στην σκεπή είχε σταυρό και σε σύντομο διάστημα μετακόμισε στο Σουροβίτσεβο (Αμύνταιο).


Το σχολείο όπως είναι στις μέρες μας
Το χωριό Εξι-σού πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση. Είχε σημαντικό ρόλο στους επαναστατικούς αγώνες. Επί τουρκοκρατίας εξυπηρετούσε ως διαμονή του θρυλικού βοεβόδα Μάρκο Λέρινσκι. Στο χωριό Εξι-σού γεννήθηκαν οι γνωστοί επαναστάτες : Πάντιλ Σίσκοφ, Αλέκσο Τουρουντζόφ, Μίτσε Τσίτσκοφ και Ντίνε Κλιούσεφ. Το χωριό Εξι-σού έδωσε 17 δασκάλους. Από το χωριό Εξι-σού προέρχεται και ο Σρέμπρεν Π. Πετρόφ, ο οποίος το 1922 εκφώνησε ομιλία στην Αμερική για την οργάνωση των φιλοπάτριδων μεταναστών μας. Οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση του Ιλίντεν. Το χωριό Εξι-σού έδωσε 82 καλά οργανωμένους και εξοπλισμένους επαναστάτες. Οι παρακάτω αριθμοί αποδεικνύουν εύγλωττα το δραστήριο πατριωτικό πνεύμα των κατοίκων του : 7 νεκροί επαναστάτες ηγέτες, 13 μέλη τσέτας, από τους Τούρκους σκοτώθηκαν 41 άτομα, οι Έλληνες θανάτωσαν 6 άτομα, νεκροί από χειροβομβίδες 4 άτομα.

Σε μάχες με Τούρκους και Έλληνες αντάρτες χάθηκαν και τα παρακάτω μέλη τσέτας : Πάντιλ Πετέρτσεφ, Στ. Καραγκαόζοφ, Ιλία Τσέκοφ, Κ. Χ. Κίρεφ, Βάνε Μπούλαοφ, Ν. Κολαόβτσεφ, Σ. Ποπόφ, Τάσο Μπότσεφ, Κίτσε Γκαόσεφ, Β. Μράβατα, Κ. Εφτίντσοφ, Ιλ. Σαμπάρεφ και Λ. Λιουμπέτκιν.

Στο χωριό Εξι-σού έγινε η πρώτη επίθεση με δυναμίτιδα την ημέρα που εκδηλώθηκε η εξέγερση του Ιλίντεν. Στις 2 Αυγούστου, ένα επαναστατικό απόσπασμα, επιτίθεται στον στρατό που φρουρούσε τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Εξι-σού και ανατινάζει τις διασταυρώσεις των σιδηροδρομικών γραμμών στον σταθμό. Στις 10 Σεπτεμβρίου μετά από 2 ώρη μάχη 30 επαναστατών με χιλιάριθμο στρατό το χωριό δέχθηκε επίθεση από Τούρκικες ορδές. Μετά τρεις ημέρες όταν καταφθάνει νέος στρατός από την Φλώρινα, το χωριό δέχθηκε και πάλι επίθεση και λεηλατήθηκε.

Изглед от Екши Су, снимка на Божидар Чеков, родственик на войводата Чеков

Το Βουλγαρικό σχολείο στο Εξι-σού άνοιξε το 1886. Κατά το 1911 στο Εξι-σού χτίστηκε για το εκεί Βουλγαρικό σχολείο νέο 3 όροφο κτίσμα με 8 αίθουσες διδασκαλίας και θεατρική αίθουσα. Κάτοικοι από το Εξι-σού που ζούσαν τον καιρό εκείνο στην Ινδιανάπολη συγκέντρωσαν και έστειλαν στην γενέτειρά τους πάνω από 1000 δολάρια για το κτίσιμο του νέου σχολείου.

θα υπάρχει συνέχεια

This entry was posted on събота, септември 10, 2011 at събота, септември 10, 2011 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...