Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ - Αποστόλ βοεβόδας  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , ,

Στις 2 Αυγούστου κλείνουν 100 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού βοεβόδα Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ, ονομαζόμενος σαν αναγνώριση από το λαό με το προσωνύμιο Ήλιος του Ενιτζεβάρνταρ, σαν ευχαριστία για την ζωή του, που αφιέρωσε στον αγώνα για την προστασία των κατοίκων από τον τρόμο των Τούρκων. Οι απόγονοι αυτών των κατοίκων διατηρούν την ανάμνηση γι αυτόν μέχρι και σήμερα. Υποκλινόμαστε !

Ταχυδρομική κάρτα με την φωτογραφία
του Αποστόλ Πέτκοφ, σφραγισμένη με
τη σφραγίδα του βοεβόδα και γραμμένη
από τον ίδιο, στον βοεβόδα Τάνε Νικόλοφ.
Ο Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ , γνωστός και ως Αποστόλ Βοεβόδας ή Ήλιος των Γιαννιτσών, ήταν Βούλγαρος κομιτατζής και επαναστάτης βοεβόδας (αρχηγός ένοπλης ομάδας) της Εσωτερικής Μακεδόνο-Αδριανουπολιτικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΑΕΟ-IMRO). Από τους Βούλγαρους τιμάται ως εθνικός ήρωας και είναι γνωστός και με τα προσωνύμια «Ήλιος των Γιαννιτσών» και «Ήλιος του Βαρδαρίου», ενώ στην περιοχή μεταξύ του όρους Πάικο, του ποταμού Βαρδάρη (Αξιού), της λίμνης των Γιαννιτσών και της κοιλάδας περιοχή Βοημίας (κοιλάδας Αξιού) δόθηκε το όνομά του.

Κομιτατζίδικη Δράση

Ο Αποστόλ βοεβόδας γεννήθηκε στο μεγάλο χωριό Μποέμιτσα (Αξιούπολη, σήμερα Ελλάδα) της περιοχής Γεύγελης, έδωσε το όνομά του σε όλη την περιοχή ανάμεσα στο Βουνό Πάικο, Βαρδάρη, Λίμνη των Γιαννιτσών - Βοημία. Η καταγωγή είναι από το παλιό γένος κομιτατζήδων Τερζίεβι. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Μίτρε Τερζίεφ ήταν κομιτατζής στο Πάικο, ο μικρότερος αδερφός Τάνο Τερζίεφ και ο ξάδερφος του Αντόν Τερζίεφ χάθηκαν σαν μέλη τσέτας της ΕΜΑΕΟ και σύμφωνα με Έλληνες συγγραφείς ο σλαβόφωνος οπλαρχηγός καπετάν Γκόνος Γιώτας είναι πρώτος του ξάδερφος.


Η τσέτα του Αποστόλ βοεβόδα.

Ο Αποστόλ Τερζίεφ αρχικά δουλεύει σαν επιστάτης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Σκόπια. Όμως το έτος 1892 βγαίνει κομιτατζής και με τον αδερφό του Τάνο και τρία ακόμα μέλη τσέτας αναπτύσσει κομιτατζίδικη δράση στην περιοχή Γεύγελης και Γιαννιτσών στο βουνό Πάικο και την Λίμνη των Γιαννιτσών. Τον ίδιο καιρό στην Βοημία εμφανίζεται και άλλη κομιτατζίδικη τσέτα του Ιβάντσο Καρασούλια.

Βοεβόδας της ΕΜΑΕΟ

Κατά το έτος 1897 ο Νταμιάν Γκρούεφ, ένας από τους ηγέτες της ΕΜΑΕΟ, που περιφέρονταν την Βοημία συναντάται με τον Αποστόλ βοεβόδα και τον Ιβάντσο Καρασούλια και την ίδια μέρα με τον ιερωμένο Σταμάτ Τάντσεφ και ορκίζει τους δυο κομιτατζήδες και αυτοί μπαίνουν στην ΕΜΑΕΟ. Ο Αποστόλ βοεβόδας γρήγορα δημιουργεί δυνατό επαναστατικό δίκτυο στις περιοχές Γιαννιτσών και Γεύγελης και γίνεται βοεβόδας της οργάνωσης ΕΜΑΕΟ. Ολόκληρα 14 χρόνια αυτός ο αγράμματος Βούλγαρος είναι πραγματικός προστάτης του Βουλγαρισμού στην περιοχή, χάρη στο γεγονός αυτό κερδίζει την αναγνώριση του λαού με την προσφώνησή του, Ήλιος των Γιαννιτσών.


Ιβάντσο Καρασούλιατα και
Αποστόλ Πέτκοφ, 1895.

„Ο πληθυσμός έτσι προσκολλάται με τον δικό του βοεβόδα-πατέρα, που του αφιέρωσε όχι ένα μόνο τραγούδι και τον στόλισε με το πιο χαρακτηριστικό όνομα - Ήλιος των Γιαννιτσών - ήλιος που με τις ακτίνες του χαράζει το σκοτάδι της δικής του δουλικής κακουχίας και ζεσταίνει την ψυχή του με γλυκιά ελπίδα.“ Γράφει ο Χρίστο Σιλιάνοφ. Ο Αποστόλ καταφέρνει να τραβήξει στην οργάνωση και τους περισσότερους Βούλγαρους πατριαρχικούς της περιοχής, οι οποίοι εγκαταλείπουν την υπόθεση του Ελληνισμού και ασπάζονται την υπεροχή της Βουλγαρικής Εξαρχίας. Κατά το έτος 1903 Γραικομάνοι μένουν μόνο στην Γουμένισσα και τα χωριά Κρίβα (Γρίβα) και Πέτροβο (Άγιος Πέτρος).


Ο Αποστόλ βοεβόδας δημιουργεί στην λίμνη των Γιαννιτσών δίκτυο από καλύβες πάνω σε ξύλινους πασσάλους που χρησιμεύουν για καταφύγια της τσέτας του. Μέχρι την εξέγερση του Ιλίντεν ο Αποστόλ βοεβόδας διεξάγει πολυάριθμες αιματηρές μάχες (συμπεριλαμβάνονται και μερικές “θαλάσσιες” στην λίμνη των Γιαννιτσών) με Τούρκικες τσέτες και αποσπάσματα - στα χωριά Γκούρμπες (Αγροσυκιά), Μπαρόβιτσα (Καστανερή), Λιμπάχοβο (Φιλυριά), Τοσίλοβο (Στάθης), Γκοργκόπικ (Γοργόπη), Μποέμιτσα (Αξιούπολη) και Κρίβα (Γρίβα). Την Μεγάλη Παρασκευή του έτους 1902 στο χωριό Κρίβα η τσέτα του Αποστόλ Πέτκοφ προδόθηκε από τοπικούς Γραικομάνους και στην μάχη με Τούρκικο στρατό χάνονται ο αδερφός του Τάνο, ο γραμματέας της τσέτας Ατανάς Τόντεφ και μέλη της τσέτας Ντιμίταρ Τσαβντάροφ, Ίτσο Προιτσάκοφ και Μίτσο Ματρακούλια.

Μέρος πρώτο (θα υπάρχει συνέχεια)

This entry was posted on сряда, август 03, 2011 at сряда, август 03, 2011 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...