Άγιος Κλίμεντ της Αχρίδος  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , ,

Στις 27 Ιουλίου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη των Επτά Αγίων – Κυρίλλου και Μεθόδιου και των μαθητών τους Κλίμεντ, Ναούμ, Αγγελάρι, Σάββα και Γκοράζντ. Όλοι αυτοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την καθιέρωση της Σλαβικής γραφής στην Μεσαιωνική Βουλγαρία και από εκεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Σλαβικό κόσμο.

Στο “Ο Θρύλος της Αχρίδας” ή σύντομη βιογραφία του Αγ. Κλίμεντ από τον Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας Δημήτριο Χωματιανό, ο οποίος αυτοαποκαλείται “Αρχιερέας των Βουλγάρων” γράφει ρητά:

“Αυτός ο μεγάλος πατήρ μας και Βούλγαρος διαφωτιστής κατάγεται από την Ευρωπαική Μοισία, που πολλοί τους ονομάζουν Βούλγαρους” (Ι. Ιβανόφ. “Βουλγαρικές αρχαιότητες στην Μακεδονία” Σόφια 1931, σελ. 316 σε Ελληνικά και Αρχαία Βουλγαρικά).

Σε μια εκτενή βιογραφία του Αγ. Κλίμεντ από τον Αρχιεπίσκοπο Θεοφύλακτο, Έλληνα από το νησί Εύβοια, αναφέρεται οτι μετά τον θάνατο του Αγ. Μεθόδιου, Κλίμεντ, Ναούμ και Αγγελάρι “στην πολυπόθητη Βουλγαρία ήλπιζαν ότι θα έβρισκαν την ειρήνη”, μετά την μετάβαση τους στην Βουλγαρική Πρωτεύουσα την Πλίσκα ο ίδιος ο Βούλγαρος ηγεμόνας στέλνει τον Αγ. Κλίμεντ σαν δάσκαλο στο τρίτο τμήμα της Βουλγαρίας την Κουτμιτσέβιτσα, όπου αυτός εκπαιδεύει 3500 νεαρούς Βούλγαρους για κληρικούς.

Ανακηρύσσεται επίσκοπος Στρούμνιτσας το 893, σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα του Βατικανού 2492, από το 906 μέχρι το 916 εστάλλει ως επίσκοπος στην πόλη Μπέλγκραντ ή Μπελίτσα, σήμερα Μπεράτ στην Αλβανία. Μέχρι και σήμερα στην Παπική Επετηρίδα αναφέρεται η επισκοπή Μπέλα (Μπέλιτσα) στην Επαρχία της δυτικής Βουλγαρίας.

Ο Θεοφύλακτος ονομάζει τον Άγ. Κλίμεντ “νέο Απόστολο Παύλο των νέων Κορινθίων – των Βουλγάρων”, ενώ άλλος τραγουδοποιός του ХIV αιώνα τον ονομάζει “ Δέκατο τρίτο Απόστολο της Βουλγαρίας”. Ο Άγ. Κλίμεντ πεθαίνει στις 27 Ιουλίου του 916.

Διαβάστε περισσότερα για τον Άγ. Κλίμεντ :
* Clement of Ohrid - Wikipedia

This entry was posted on сряда, август 03, 2011 at сряда, август 03, 2011 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...