Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ - Αποστόλ βοεβόδας (2)  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , , ,

Στις 2 Αυγούστου κλείνουν 100 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού βοεβόδα Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ, ονομαζόμενος σαν αναγνώριση από το λαό με το προσωνύμιο Ήλιος του Ενιτζεβάρνταρ, σαν ευχαριστία για την ζωή του, που αφιέρωσε στον αγώνα για την προστασία των κατοίκων από τον τρόμο των Τούρκων. Οι απόγονοι αυτών των κατοίκων διατηρούν την ανάμνηση γι αυτόν μέχρι και σήμερα. Υποκλινόμαστε!

Τάνε Νικόλοφ και Αποστόλ Πέτκοφ
Συμμετοχή στην εξέγερση του Ιλίντεν

Παρόλο τον ελαφρύ εξοπλισμό των μελών τους οι τσέτες των Γιαννιτσών, η περιφέρεια κάτω από τη καθοδήγηση του Αποστόλ βοεβόδα μετέχει ενεργά στην εξέγερση του Ιλίντεν το έτος 1903. Ο Αποστόλ βοεβόδας διαμοίρασε τα καθήκοντα σε τοπικούς αρχηγούς. Ανήμερα του Προφήτη Ηλία στο χωριό Κορνισόρ (Κρώμνη) οι τσέτες του Κράστιο Ασένοφ από την περιοχή του Κιλκίς και αυτές των Γιαννιτσών του Αποστόλ βοεβόδα και του Ιβάν Καρασούλια ενώνονται. Εδώ μπροστά σε 250 μέλη τσετών γίνεται ο αγιασμός του Λαβάρου. Στις 18 Ιουλίου ο Σάβα Μιχαίλοφ και ο Αργκίρ Μανασίεφ μαζί με στρατιώτες της Αξιούπολης εκτίναξαν την γέφυρα του Αξιού στην Γεύγελη. Στις 19 Ιουλίου ο τοπικός αρχηγός του Γκούρμπες (Άθυρα) Ζαχάρι Γκαόρεβ με 20 άτομα από τον στρατό του χωριού κόβουν τα τηλεγραφικά καλώδια και ρίχνουν τηλεγραφικές κολώνες σε σημεία συγκεκριμένα που είχαν από πριν καθοριστεί. Στις 30 Ιουλίου ο Αποστόλ καταφθάνει στην Γρίβα για να επιτεθεί στην βρισκόμενη εκεί Τούρκικη φρουρά, αλλά ειδοποιημένοι από τοπικούς Γραικομάνους οι στρατιώτες μαζεύονται στην Γουμένισσα. Η τσέτα του Αποστόλ προχωρά προς την Γουμένισσα και τοποθετήθηκε στα υψώματα, άσπρα χώματα, πάνω από αυτήν. Στην πόλη στάλθηκαν άτομα σε δολοφονικές επιθέσεις, αλλά μόνο ένας καταφέρνει να εκραγεί η βόμβα του, η οποία όμως προκάλεσε πανικό στον στρατό. Η τσέτα του Αποστόλ πυροβολώντας την πόλη αποτραβήχτηκε στο Πάικο.
Η τσέτα του Αποστόλ Πέτκοφ. Δεύτερος
όρθιος από δεξιά είναι ο Βάντο Γκαόσεφ.
Ο Αποστόλ βοεβόδας χώρισε την μεγάλη του τσέτα σε μερικά τμήματα. Στις 9 Σεπτεμβρίου τμήμα από 63 μέλη τσέτας που αυτός είναι βοεβόδας ρίχνεται σε μάχη σε κάμπο με 110 στρατιώτες κοντά στο χωριό Ράμνα (Ομαλό), στην οποία χάνονται ένα μέλος τσέτας και ένας στρατιώτης. Μετά από 4 μέρες οι τσέτες των Αποστόλ, Ιβάντσο Καρασούλια και τσέτα του Κιλκίς του Γκότσε Νιστόροφ σύνολο 103 άτομα μάχονται στην κορυφή Γκαντάτς στο Πάικο με 1200 Τούρκους στρατιώτες. Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Αποστόλ με έξι άτομα μάχεται στην Γκόλα Τσούκα πάνω από την Γρίβα, με 80 στρατιώτες όπου χάνονται 2 μέλη τσέτας και 4 στρατιώτες. Στις 13 Οκτωβρίου οι τσέτες των Αποστόλ, Ιβάντσο Καρασούλια και Τράικο Γκαότοφ σε μεγάλη μάχη εξοντώνουν σταλμένους εναντίον τους πεζικό και ιππικό που μαζεύτηκαν από Γεύγελη, Γιαννιτσά και Γουμένισσα.

Άλλα

Ο γνωστός Βούλγαρος συγγραφέας Ιορντάν Ιόφκοφ περιγράφει τον Αποστόλ Πέτκοφ- Ενιτζεβάρνταρσκο σλάντσε έτσι : "... εκείνος ο θρυλικός βοέβοδας, όλος ο θαυμασμός και η αγάπη προς το πρόσωπο του αποτυπώνεται έτσι δυνατά σ αυτό το προσωνύμιο που του έδωσε ο λαός..."

Ο βοεβόδας Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ είναι ήρωας στην τριών σειρών, Βουλγαρική ταινία "Μέρα σπορέντ μέρα" (Με το ίδιο μέτρο), η οποία υπήρξε το κύκνειο άσμα του μεγάλου Βούλγαρου ηθοποιού Γκριγκόρ Βάτσκοφ.

Μέρος δεύτερο (θα υπάρχει συνέχεια)This entry was posted on събота, август 06, 2011 at събота, август 06, 2011 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...