105 χρόνια απο τον θάνατο του Πάντο Κλιάσεφ!  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , ,

Καθιστοί μπροστά Βασίλ Τσεκαλάροφ και
 Πάντο Κλιάσεφ, πίσω τους ο Ιβάν Ποπόφ
Πανταλέι Ιανάκοφ Νάκοφ (1882-1907), πιο γνωστός με το προσωνύμιο του Πάντο Κλιάσεφ, αναδειχθεί σε άνθρωπο ηθικό και με υψηλά ιδανικά, παρότι η διάρκεια της ζωής του ήταν πολύ σύντομη – χάνεται σε μάχη με τους Τούρκους μόλις στα 25 του χρόνια. Ο Πάντο Κλιάσεφ γεννιέται και μεγαλώνει στο ενεργό Βουλγαρικό χωριό της περιοχής Καστοριάς Σμάρντες (Κρυσταλλοπηγή), γενέτειρα πλειάδας Βούλγαρων επαναστατών, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλ Τσεκαλάροφ. Οι γονείς του δίνουν ώθηση ανάδειξης της πολιτιστικής του καλλιέργειας στέλνοντάς τον μαθητή στο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και στο κλασσικό Βουλγαρικό γυμνάσιο στην Μπίτολα (Μοναστήρι) στην διάρκεια 1896-1900.

Ο Πάντο Κλιάσεφ όμως συνδέεται με το επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας : στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται στην Βουλγαρική μυστική επαναστατική αδελφότητα του Ιβάν Γκάρβανοφ, ενώ λίγο αργότερα μπαίνει στην τσέτα του βοεβόδα Μάρκο Λέρινσκι στην περιοχή της γενέτειράς του. Σύντομα αναδεικνύεται ο ίδιος βοεβόδας τσέτας και παίρνει μέρος στις συναντήσεις για την προετοιμασία της εξέγερσης του Ιλίντεν στο χωριό Σμίλεβο (Φύρομ) της περιοχής του Μοναστηρίου. Είναι μέλος της διοίκησης της ΕΜΑΕΟ στην περιοχή της Καστοριάς και συμμετέχει στις μεγαλύτερες μάχες κατά την διάρκεια της εξέγερσης. Παρά τους διωγμούς εκ μέρους των Οθωμανών Τούρκων στην περιοχή της Καστοριάς, ο Πάντο Κλιάσεφ δεν απογοητεύεται και με νέες δυνάμεις ανανεώνει τις Βουλγαρικές επαναστατικές επιτροπές της περιφέρειας, καθώς προετοιμάζει τον τοπικό πληθυσμό και ενάντια στις αυξανόμενες επιθέσεις εκ μέρους των Ελληνικών αντάρτικων ομάδων.

Αυτή την ημερομηνία – 31 Ιουλίου 1907 ο Πάντο Κλιάσεφ και ολόκληρη η τσέτα του χάνονται σε μάχη με τον Τουρκικό στρατό κοντά στο χωριό Ντρενόβενι (Κρανιώνας). Ελαφρύ να είναι το χώμα που τους σκεπάζει!

Η παρακάτω σελίδα είναι μέρος των αναμνήσεων που έγραψε στην διάλεκτο η Μανούσα Σάροβα Κένκοβα, καταγόμενη από το χωριό Ντάμπενι (Δενδροχώρι) :




Ιστόρια να Πάντετο Κλιάσεφ

Πάντετο Κλιάσεφ ε ροντέν βο σέλο Σμάρντες, Κόστουρσκο. Τόι μπέσε μλάντο ντέτε ι ούμενο. Ον...γκο οργκανιζίρασε ναρόντο ζα ράμνο πράβιε...Ναρόντο ίμασε μάκα οτ τούρτσκιτε τίρανε. Μάλου πο μάλου ναρόντο σε οργκανιζίρα ι τράγκνα πο τιε ιντέι ι μάζε η ζένι σβίτσκι ραμπόταε. Πόσλε βρέμε τίε οργκανιζάτελι ιζράσναε ι τσέτι σο ναρόντνι ντρουγκάρι. Πάντετο...μπέσε βοιβόντα...τίε μπορτσί ζάεντνο σο ναρόντο ντίγκαε βοστάνιε. Βοστάνιετο σε ντίγκνα να 2 Αβγκουστ να ιλίντεν....τσέτιτε μπέα σομπράνι βο σέλο Ντάμπενι.

This entry was posted on неделя, юли 31, 2011 at неделя, юли 31, 2011 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...