Επιστροφή...... στο Μπουφ (Ακρίτας)  

Posted by Kokice in , , , , , , , ,

Το χωριό Μπουφ ή Μπουχ (Μπούφι, Ακρίτας) είναι ένα από τα μεγάλα χωριά στην περιοχή της Φλώρινας. Βρίσκεται σε λοφώδη περιοχή βορειοδυτικά της πόλης της Φλώρινας.Δυτικά του χωριού υψώνεται η ανατολική πλευρά του όρους Μπάμπα, Βίγλα όπως ονομάζεται στα μέρη αυτά. Όλη η περιοχή γύρω από το χωριό λέγονταν από τους Τούρκους Μπουφ-κολ (οκόλια - διοικητική διαίρεση της εποχής - του Μπουφ). Στην διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το χωριό αριθμεί περισσότερα από 240 Βουλγαρικά σπίτια, όμως μετά το 1903 πολλοί κάτοικοι του Μπουφ εγκαταλείπουν το χωριό και μεταναστεύουν σε ΗΠΑ και Καναδά.Από το 1896 ακόμα φτάνει στο Μπουφ ο Βούλγαρος επαναστάτης της ΕΜΑΕΟ Γκιόρτσε Πετρόφ, στο βιβλίο του “ Υλικά σχετικά με την μελέτη της Μακεδονίας” για το οποίο δέχθηκε συγχαρητήρια προσωπικά από τον Βούλγαρο στρατηγό Ράτσο Πετρόφ, αυτός γράφει: “Καθοδηγητές και στήριγμα στα άλλα χωριά ήταν το χωριό Μπουφ. Εάν υπάρχει επίθεση σε κάποιο χωριό, ενημερώνονται γιαυτό οι κάτοικοι του Μπουφ και αυτοί μαζικά προστρέχουν σε βοήθεια...παρακολουθείται κάποιος ή κάποια κοπέλα από τους Τούρκους, αυτή στέλνεται στο Μπουφ να προφυλαχθεί...το Μπουφ ανέδειξε πολλούς γενναίους ανθρώπους. Ο πιο ένδοξος ήταν ο “πόπο από το Μπουφ”, ο οποίος πέθανε στο Κιουστεντίλ πρόπερσυ. Αυτός ήταν ο τύπος του παλιού Βούλγαρου αντάρτη. Το δύσβατο της περιοχής λειτουργεί ως φρούριο...η μάχη ενάντια στα γύρω τους Τούρκικα χωριά τους κάνει να είναι τόσο ενωμένοι μεταξύ τους ...” Ότι ο πληθυσμός του χωριού είναι Βουλγαρικός το αποδεικνύουν ακόμα Τούρκοι και Βούλγαροι συγγραφείς. Ο Αμερικανός Άλμπερτ Σόνικσεν και ο Αυστριακός Ιόχαν Γκεόργκ Φον Χαν επίσης το επιβεβαιώνουν.

Στις 31 Ιουλίου του 1903 αυτό το ηρωικό χωριό της περιοχής Φλώρινας δέχεται την επίθεση του Τουρκικού στρατού που αριθμούσε χιλιάδες. Κατά την επίθεση αυτή οι ορδές των Τούρκων έκαψαν την παλιά εκκλησία του “Αγ. Γεωργίου”. Στις 28 Αυγούστου 1903 εξήντα επαναστάτες από το χωριό δίνουν μάχη με πολυάριθμα Τούρκικα στρατεύματα που διαρκεί περίπου 6 ώρες, μετά την οποία μάχη το Μπούφ καταστρέφεται και πάλι. Από το ίδιο χωριό κατάγεται και ο βοεβόδας Ναούμ Μπούφτσετο. Αυτός μαζεύει τσέτα από 80 άτομα από τα χωριά Ράκοβο (Κρατερό), Μπίτουσα (Παρόρειο), Κλαμπούτσιστα (Πολυπλάτανο), Ντράγκος (Φύρομ), Ομπσίρενο (Εθνικό), Σβετά Πέτκα (Αγία Παρασκευή) και Γκραντέσνιτσα (Φύρομ) και συμμετέχει στην εξέγερση του Ιλίντεν. Μετά την καταστολή της εξέγερσης ο Ναούμ Μπούφτσετο αναχωρεί για την Βουλγαρία, για να επιστρέψει πάλι στην Μακεδονία και να πεθάνει σε μάχη με Τούρκικο στρατό τον Νοέμβριο του 1905.

Οι φιλόπατρεις κάτοικοι του χωριού ανοίγουν το πρώτο Βουλγαρικό σχολείο στο σπίτι του Νικόλα Βάτσκοφ. Μετά το 1908 οι κάτοικοι του χωριού χτίζουν καινούργιο Βουλγαρικό σχολείο, το οποίο είναι μεγάλο εντυπωσιακό διώροφο κτίριο με δέκα ευρύχωρα δωμάτια και ένα από τα πρώτα που άνοιξαν στην περιοχή της Φλώρινας μαζί με τα σχολεία στα χωριά Νεβόλιανι (Σκοπιά), Εξί-σου (Ξινό Νερό), Ζελένιτσε (Σκλήθρο), Μπάνιτσα (Βεύη), Τάρσιε (Τρίβουνο), Πεσότσνιτσα (Αμμοχώρι).

Η Παραδοσιακή φορεσιά του Μπουφ χαρακτηρίζεται από την ξεκάθαρη και αρμονική της γραμμή, εκφράζεται δε με τα σκούρα χρώματα στα πάνω ρούχα, κάνοντας αντίθεση με τα από κάτω άσπρα πουκάμισα. Τα ανδρικά πουκάμισα φτάνουν ως τα γόνατα, οι γιακάδες και τα πρόσθετα μανίκια είναι κεντητά, τα μανίκια του ρούχου είναι αρκετά φαρδιά από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα. Το πάνω ρούχο είναι χωρίς μανίκια, στο μήκος του πουκάμισου, δεμένο στην μέση με πόιας (ζωνάρι) από μάλλινο ύφασμα, η άκρη του οποίου πέφτει μπροστά. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το μαύρο και το σκούρο μπλε. Για διακόσμηση χρησιμοποιούνται αλυσίδες (Καόστετσι) που τοποθετούνται στο πέτο, Γκαιτάν (λεπτή μακριά κεντητή λωρίδα) σε ανοιχτό χρώμα ή σειρά από κουμπιά. Τα Τσοράπι (κάλτσες) είναι άσπρα, φτάνοντας πάνω από τα γόνατα.

Ομάδα μεταναστών στο Τορόντο, με καταγωγή από το Μπουφ, πριν αναχωρήσουν για την Βουλγαρία για να καταταγούν στον Βουλγαρικό στρατό με την έναρξη του Βαλκανικού Πολέμου. Άκρη δεξιά είναι ο Τοντόρ Βούτσκοφ, ο πατέρας του Νικόλα Βούτσκοφ ίδρυσε το πρώτο Βουλγαρικό σχολείο στο Μπουφ.
Στην γυναικεία φορεσιά τα κεντήματα, τα οποία ξεχωρίζουν πάνω στα σκούρα χρώματα του πάνω ρούχου είναι με κόκκινες και άσπρες κλωστές. Έντονα παρόμοια κεντήματα σε οριζόντια γραμμή έχει και πάνω στις ποδιές, οι οποίες φτάνουν μέχρι κάτω από τα γόνατα. Το γυναικείο πουκάμισο είναι λευκό σαν χιόνι δουλεμένο από κάνναβη ή λινάρι, κεντημένο στο κάτω τμήμα του, στα μανίκια και γύρω από το μπούστο. Το τιουλμπέν (λεπτή μαντήλα) στο κεφάλι είναι άσπρο, συχνά σαν διακόσμηση πάνω του ράβονται χάντρες ή μικρά νομίσματα, που πιο συχνά τα συναντάμε στην παιδική φορεσιά.

This entry was posted on петък, юли 29, 2011 at петък, юли 29, 2011 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...