Επιστροφή στο... Όστροβο, περιοχή Έδεσσας  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , ,


Θέα από ψηλά προς την λίμνη του Οστρόβου
Το χωριό Όστροβο (σήμερα Άρνισσα), περιοχή Έδεσσας βρίσκεται στην βορειοανατολική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν έδρα Μιουντούριν (διοικητικός Τούρκικος τίτλος). Στα όρια της μικρής Ναχίας (Τουρκική διοικητική διαίρεση μικρότερη του καζά) του Οστρόβου ήταν τα παρακάτω χωριά : Ντρούσκα (Δροσιά), Ρουσίλοβο (Ξανθόγεια), Οσλόι (Παναγίτσα), Νισία (Νησί), Πατάτσινο (Πάτημα-σήμερα δεν υπάρχει), Ζέρβι (Ζέρβη), Τσέγκαν (Άγιος Αθανάσιος) και Κάντρεβο (Άγιος Δημήτριος/σήμερα Κεδρώνας). Το Όστροβο είναι κέντρο 15 χωριών. Δίπλα περνάει η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Μοναστήρι.

Ο μεγάλος Ρώσος μελετητής της σλαβικής Βίκτορ Γκριγκόροβιτς στην αξιόλογη εργασία του με τίτλο «Παρουσίαση περιηγήσεων στην Ευρωπαική Τουρκία", δίνει τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον Βουλγαρικό χαρακτήρα του Οστρόβου (Άρνισσας): «... αξιόλογο χωριό, που βρίσκεται άκρη σε μια λίμνη κοντά στο βουνό που κατοικείται κατά το ήμισυ από Βουλγάρους και κατά το ήμισυ από Τούρκους. Αυτό έχει μία εκκλησία, χτισμένη στην θέση της παλιάς, που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Πέρασα την νύχτα εδώ, στο σπιτάκι κάποιου έντιμου και έξυπνου Βούλγαρου. Σε μια απλή συζήτηση αυτός μου εξήγησε τον τρόπο ζωής αυτού του λαού και με έκανε γνώστη της γλώσσας που μιλούσε. Σύμφωνα με όσα μου είπε, το  Όστροβο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης που ονομάζονταν Κιουτσούκ Σταμπούλ (Μικρή Κωνσταντινούπολη) και μέχρι αυτή την στιγμή ανήκει στην επαρχία του Μητροπολίτη της Οχρίδας». Οι πληροφορίες που δίνει ο Γκριγκόροβιτς επιβεβαιώνονται τόσο από τις επίσημες Οθωμανικές στατιστικές του πληθυσμού του 1878 ("Εθνογραφία των βιλαετίων Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης") όσο και από τα Βουλγαρικά στατιστικά στοιχεία των Κάντσοφ και Μίσεφ τα έτη 1900 και 1905.

Κατά το 1912 το Όστροβο είχε 233 σπίτια με 1243 κατοίκους, από τους οποίους 908 Βούλγαροι, 320 Τούρκοι και 15 Τσιγγάνοι. Το χωριό είναι χωρισμένο σε 2 γειτονιές - Βουλγαρική και Τουρκική. Το χωριό  Όστροβο που μοιάζει με μικρή πόλη έχει 30 περίπου μαγαζιά και μερικά μικρά χάνια.

Πριν από 70 περίπου χρόνια το Όστροβο βρισκόταν πιο δυτικά από την σημερινή του θέση.Στην θέση όπου βρισκόταν, η οποία πλημμύρισε, έμεινε μικρό νησάκι πάνω στο οποίο προεξέχει ένα Τουρκικό τζαμί. Η παλιά θέση όπου βρισκόταν το χωριό λέγεται από τους ντόπιους κατοίκους Παλιό  Όστροβο.

Όχι μακριά από το σημερινό Όστροβο (βόρεια του χωριού) τα αρχαία χρόνια υπήρχε πόλη με το όνομα Τσέλε. Αυτή η πόλη ήταν το κέντρο της περιφέρειας Εορδαίας για την οποίαν υπάρχουν ιστορικές αναφορές ακόμα από το 424 πχ. Στα Ρωμαικά χρόνια όχι μακριά από το χωριό περνούσε ο σημαντικός δρόμος, η Εγνατία Οδός. Το σημερινό χωριό σύμφωνα με τον Έλληνα μορφωμένο Μ. Δήμητσα είχε θεμελιωθεί κατά τον 11 αιώνα από τους Βούλγαρους. Για το Όστροβο αναφέρουν και οι παρακάτω αρχαίοι μυθιστοριογράφοι, Άννα Κομνηνή, Γεώργιος Ακροπολίτης, Εφραίμ Καισαρείας, Γεώργιος Παχυμέρης, Ιωάννης Καντακουζηνός και άλλοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των αρχαίων μυθιστοριογράφων στα περίχωρα του σημερινού Οστρόβου έλαβαν χώρα φοβερές μάχες του στρατού του Τσαρ (Βασιλιάς) Σαμουήλ με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Βασίλειο ΙΙ τον Βουλγαροκτόνο. Τα στρατεύματα του Πέταρ Ντελιάν (εγγονός του Σαμουήλ) ο οποίος κάνει εξέγερση για να αποκαταστήσει το δυτικό Βουλγαρικό Βασίλειο και να αποτινάξει τον ζυγό του Βυζαντίου, πριν ξεκινήσουν για την Θεσσαλονίκη ήταν συγκεντρωμένα στα περίχωρα του σημερινού Οστρόβου.Στο Όστροβο έχει 2 Βουλγαρικές εκκλησίες γύρω στο 1940. Η εκκλησία της “Παναγίας” είναι πολύ παλιά, κανείς από τους κατοίκους του χωριού δεν θυμάται πότε χτίστηκε, αλλά σίγουρα είναι πριν το 1591. Η καινούργια εκκλησία λέγεται “Αγία Τριάς”. Η τελευταία περατώθηκε το 1850. Μέχρι την κατάληψη του Οστρόβου από τους Έλληνες είχε 2 Βουλγαρικά σχολεία με 120 μαθητές και 3 δασκάλους. Οι κάτοικοι του Οστρόβου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία ενώ μερικοί πάνε στην ξενιτιά να εργασθούν. Η πεδιάδα του Οστρόβου που βρίσκεται βορειοδυτικά από το χωριό έχει καλά χωράφια ενώ στους υψωμένους λόφους ευδοκιμούν τα αμπέλια.

Στο Όστροβο γεννήθηκαν οι επαναστάτες Καρά Τάσο και Γκριγκόρ Τσότσεφ βοεβόδες αντίστοιχα της περιοχής Έδεσσας και περοχής Τίκφες καθώς και ο ιερωμένος Γκεόργκι Γκέλεφ. Από το Όστροβο 40 άτομα συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση του Ιλίντεν το 1903, ενώ κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο στον Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικο Εθελοντικό στρατό προς τον Βουλγαρικό Στρατό συμμετέχουν άλλοι εννέα κάτοικοι του Οστρόβου. Από το Όστροβο είναι και οι αξιόλογοι αντιπρόσωποι της Μακεδονικής Πατριωτικής Οργάνωσης στις ΗΠΑ και τον Καναδά Γκεόργκι Τσακάροφ από το ΜΠΟ “Χρίστο Μάτοφ” Μασιλόν, Οχάιο και ο Μετόντι Τσάνεφ, συνιδρυτής και 5 ος πρόεδρος της ΜΠΟ.

Βιβλιογραφία :

Αλμανάκ της Μακεδονίας, έκδοση της ΚΕ της ΜΠΟ στις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, 1940, σελ. 37.
This entry was posted on четвъртък, юни 02, 2011 at четвъртък, юни 02, 2011 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...