Επιστροφή στο... Ζέλεβο  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , ,

...Αλλά στο χωριό Ζέλεβο (Αντάρτικο) ζήσαμε και πιο συγκινητικές στιγμές. Χτυπώντας το μπαστούνι του από απέναντι μας σταμάτησε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος όμως στο δικό μου “ντομπάρ ντεν” (καλή μέρα) απάντησε με “καλησπέρα” μας περιεργάστηκε και έκανε νεύμα με το ασπρισμένο του κεφάλι και απομακρύνθηκε. Αργότερα όμως πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο που είχαμε αφήσει άκρη στην μικρή πλατειούλα του χωριού, ο ίδιος γεράκος μας περίμενε ανυπόμονα και με φανερή βιασύνη ήρθε προς εμάς. Από απόσταση μας μίλησε σε τοπική Βουλγαρική διάλεκτο με παρόμοιες για μικρά χωριά ερωτήσεις – έκφραση περιέργειας : “ οτ ντέκα στε, ντέκα κε όιτε?” (από που είστε και που θα πάτε). Εκτυλίχθηκε ζωηρός διάλογος. Μας αφηγήθηκε για το χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και ζει πάνω από 90 χρόνια, για την ζωή του σαν βοσκός από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι και σήμερα ακόμα. Στην μικρή μας συντροφιά ήρθε και μια μεσήλικη γυναίκα, λίγο πρόωρα γερασμένη, μας χαμογέλασε χαρούμενα και πρόσθεσε: ”ζα Σβετί Αχίλ όιτε? Τάμο ε ούμπαβο!(Στον Άγ. Αχίλλειο πάτε? Είνα ωραία εκεί!). Παραπονέθηκε, οτι “μλάιτι ιζμπέγκαια, σίτσκι ιζμπέγκαια βο τουζίνα..” (οι νέοι έφυγαν, όλοι έφυγαν στην ξενιτιά...).


Πανω στην φωτογραφια γραφει

Μακεδονική Παράδοση Το πικνίκ! Ποταμός Χάμπερ, Τορόντο 3η Απριλίου 1924 Ζέλεβο
“Κάτοικοι απο το ζέλεβο μην ξεχνάτε το Ζέλεβο” Πικνίκ στην τοποθεσία Ποταμός Χ. Στίς 3 Αυγούστου 1924. Τορόντο

Πολλοί από τους κατοίκους του Ζέλεβο (Αντάρτικο) ξενητεύονται στην Αμερική και τον Καναδά μετά την καταστροφή της επανάστασης του Ιλίντεν και τον Βαλκανικό Πόλεμο. Μετά την εγκατάστασή τους στον νέο κόσμο συμμετέχουν ενεργά στην εθνική υπόθεση ως μέλη του ΜΠΟ “Δικαιώματα “ και του εκκλησιαστικού Δήμου του Τορόντο. Ανάμεσά τους είναι ο γιος του Στοιάν Νικόλοφ - Κράστιο Στοιάνοφ, ο οποίος ξενητεύτηκε στον Καναδά, αλλά γύρισε για περίπου ένα χρόνο στην γενέτειρά του το Ζέλεβο για να πάρει μέρος μαζί με τον αδελφό του Λάζο Στοιάνοφ σαν εθελοντής στον Βαλκανικό Πόλεμο,, Σίμο Στάβρεφ Μπούντοφ και η γυναίκα του Ελένα, Στόινα Φίλκοβα, Πέτρα Βελιάνοβα, Φότο Β. Λιόλοφ (εγγονός του επαναστάτη Ιότο Χρίστοφ, κοντινό σύντροφο του βοεβόδα Πάντο Κλιάσεφ), Πάντο και Πέτρα Λαζάροβι (ο Πάντο ήταν κοντινός σύντροφος στους βοεβόδες της Καστοριάς Πάντο Σίντοφ και Τράικο Τοντορόφ και συμμετέχει ως εθελοντής στον Βαλκανικό Πόλεμο), Φίλιπ και Κιράτσα Νόλεβι (ο Φίλιπ είναι ξάδελφος του μέλους τσέτας Βασίλ Χ. Παβλόφ, που χάθηκε σε μάχη της τσέτας του Κλιάσεφ στο χωριό Γκόρνο Ντρενοβένι - Ανω Κρανιώνας), Κίριλ Νόλεφ, εθελοντής στον Βαλκανικό Πόλεμο, συνελήφθει και εδάρει μέχρι θανάτου το 1918 από τον αιμοσταγή Στέφαν Καπιτάν που μισούσε τους Βούλγαρους, Κούζο Μάρκοφ, Σπίρο Τόμεφ και άλλοι.(Αλμανάχ Μακεδονία. Έκδοση του ΚΣ του ΜΠΟ στις ΗΠA, στον Καναδά και την Αυστραλία, 1940)

Στην παλιά εκκλησία του "Αγ. Αθανασίου " τα
Βουλγαρικά γράμματα διαφαίνονται κάτω απο την μπλέ μπογιά...
Το χωριό άρχισε να ξυπνάει, ενώ από δίπλα μας πέρασαν ακόμα κάποια άτομα με τα οποία χαιρετηθήκαμε,  γελάσαμε και αποχωριστήκαμε. Αποχωριστήκαμε παρά την θέληση μας και με τους δικούς μας παππού και γιαγιά, γιατί οι κουβέντες με τέτοιους ανθρώπους ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για μας, για να τις εξαντλήσουμε σε μια σύντομη συνάντηση. Στα καλά λόγια με τα οποία μας ξεπροβόδισαν, με όλη την σοφία μαζεμένη στα λόγια...." ΤΣΕΛΙ ΕΝΤΝΟ ΣΜΕ, ΕΝΤΕΝ ΝΙ Ε ΓΚΟΣΠΟΤ, ΕΝΤΝΙ ΣΑ ΛΙΟΥΓΚΕΤΟ...ΕΝΤΝΟ ΣΜΕ ΤΣΕΛΙ (ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ, ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....ΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ)!", στις ευχές για υγεία και χαιρετίσματα για συγγενείς τους, είχε κάτι εγκάρδιο, όπως ανάμεσα σε συγγενείς που συναντήθηκαν μετά από μακροχρόνιο χωρισμό....
This entry was posted on понеделник, май 16, 2011 at понеделник, май 16, 2011 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...