Εν αρχή ην ο λόγος...  

Posted by IllustrationBeloMore in , , ,


 11 Μαίου -  Αγ. Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος

„Σε ανάμνηση της χιλιετίας από την φώτιση της πατρικής μας γλώσσας δια μέσου του Ευαγγελίου και της Χριστιανικής πίστης, να καθιερωθεί κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από αυτό το 1863, η 11 Μαίου εκκλησιαστική γιορτή των Οσίων Κυρίλλου και Μεθοδίου!”

Εικόνα των Κυρίλλου κ Μεθόδιου από το
 1848 στην Μονή Τροιάν

Από το τέλος ακόμα του ІХ αιώνα Κύριλλος και Μεθόδιος αναγνωρίζονταν ως Άγιοι Ισαπόστολοι και τα πρώτα στοιχεία του εορτασμού της 11 ης Μαΐου ως εκκλησιαστικής γιορτής των Βουλγαροσλαβικών εκπαιδευτικών, χρονολογούνται από τον ΧΙΙ αιώνα.


Κατά την Αναγέννηση ο εορτασμός της αποστολής των εκ Θεσσαλονίκης αδελφών πραγματοποιείται με εξαιρετική επισημότητα, ξεφεύγει από τα όρια εκκλησιαστικής και σχολικής γιορτής και μετατρέπεται σε πανεθνικό σύμβολο του αγώνα για την εκκλησιαστική ανεξαρτησία. Παλιά χρονικά Αρμενίων μαρτυρούν για τον εορτασμό της γιορτής ακόμα από το 1803 στην πόλη Σούμεν. Το 1851 στο επαρχιακό σχολείο που φέρει το όνομα των Οσίων αδελφών στην πόλη Πλόβντιβ, η γιορτή είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο ως δημιουργούς του Βουλγαρικού αλφαβήτου. Στα επόμενα χρόνια η τιμή της αποστολής των Αγίων στις 11 Μαΐου, λαμβάνει χώρα τόσο με εορταστικές λειτουργίες όσο και με γιορτές με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς, που συμβολίζουν τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους για την εκπαίδευση, στις οποίες γιορτές απαραίτητα εκφωνούνται λόγοι από τους Βούλγαρους εκπαιδευτικούς όπου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη στους Ισαποστόλους. Οι λόγοι ακούγονται σε όλα τα μέρη της Βουλγαρικής εθνικής επικράτειας, σύμφωνα με τα έγγραφα που διατηρούνται για αυτά τα γεγονότα, ιδιαίτερα περιγραφικό από αυτά, αυτό από τα Σκόπια του 1860.

Ο Στόιαν Μιχαίλοφσκι έγραψε τους στίχους του τραγουδιού "Ύμνος των Κυρίλλου και Μεθόδιου» το 1892, το οποίο αμετάβλητο ακούγεται μέχρι σήμερα. Το όνομα των Κυρίλλου και Μεθόδιου έχει δοθεί σε Βουλγαρικές εκκλησίες και σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους. 

Το όνομα «Άγιοι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" φέρει το Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, που μόρφωσε, δόμησε και ενέπνευσε Βούλγαρους δασκάλους, εκπαιδευτικούς, εκκλησιαστικούς ηγέτες, στρατιωτική κορυφή (ελίτ), επαναστάτες, εθνικούς ήρωες. Συγκινητική περιγραφή από τον τελευταίο εορτασμό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου στην Θεσσαλονίκη, έχει αφήσει η Τσάρεβνα Μιλαντίνοβα, κόρη του Ντιμίταρ Μιλαντίνοφ και μια τους ιδρυτές του Βουλγαρικού Γυμνασίου Θηλέων Θεσσαλονίκης:

εορτασμός με αφορμή την 11 Μαίου στο
Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
"Σε νέους και νέους υπέροχους πίνακες με τις εικόνες των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, στο πράσινο και τις χρωματιστές γιρλάντες από λουλούδια πλημμύριζε το υπέροχο ιστορικό κτίριο του Βουλγαρικού Γυμνασίου Αρρένων στην Θεσσαλονίκη - αυτό το πιο νότιο Αιγαιακό σύμβολο της αεί Βουλγαρικής και αεί Σλαβικής πνευματικής πορείας στους αιώνες, αυτό το φιλόξενο κάστρο, χτισμένο εκ μέρους και στο όνομα των δύο Αγίων αδελφών - οι πρώτοι πνευματικοί ηγέτες μας, την χριστιανική κουλτούρα, και την αρχαία Βουλγαρική γραφή των οποίων σαν ιερό κειμήλιο φύλαξαν και φυλάσσουν οι πρόγονοί μας, οι πατέρες μας από τις πιο μακρινές εποχές, των οποίων τον ζήλο και την ιερή φλόγα διατηρούμε και εμείς σήμερα, καρφωμένοι στους πρόποδες των βουνών όπου γεννηθήκαμε, τέκνα της σημερινής εποχής μετά την καταστροφή! Αυτή την αρχαία Βουλγαρική γραφή και αρχαία Βουλγαρική κουλτούρα θέλουμε εμείς να παραδώσουμε σήμερα, όσο και να είμαστε αδύναμοι, στις επόμενες γενιές, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης από τον απέναντι Όλυμπο παρέδωσε την αναμμένη δάδα στην ανθρωπότητα που αφυπνίζονταν!....Αυτή η αεί Βουλγαρική γιορτή στην Θεσσαλονίκη μας ανύψωνε στα μάτια όλου του κόσμου. Αλλοδαποί, ομόθρησκοι και αλλόθρησκοι τιμούσαν με την παρουσία επίσημων εκπροσώπων την μνήμη των Αγίων αδελφών από την Θεσσαλονίκη. Κατά την τελετή στην αυλή του Βουλγαρικού Γυμνασίου "Αγ. Κυρίλλου και Μεθόδιου» στην Θεσσαλονίκη ήταν εκπρόσωποι της τότε εξουσίας, ήταν και αυτές της Γαλλικής, της Ελληνικής και Εβραϊκής κοινότητας.”

"... σήμερα σε όλη την Αιγαιακή Μακεδονία ακόμα
συναντώνται εικόνες των Αγίων, στις οποίες η
Βουλγαρική αλφάβητος έχει βάναυσα αφαιρεθεί.".

Στην Αγιογραφία μας οι δύο Ισαπόστολοι παρουσιάζονται κρατώντας ξετυλιγμένο πάπυρο στον οποίον είναι γραμμένη η Βουλγαρική αλφάβητος, ή μαζί με τους μαθητές τους και τον Βούλγαρο Βασιλιά Μπορίς I. Παρόλο που μπροστά απο την εκκλησία «Άγιοι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" στην Θεσσαλονίκη έχει ανεγερθεί πρόσφατο μνημείο, πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένα τα γράμματα της Βουλγαρικής αλφαβήτου με κάποιες εξαιρέσεις, σήμερα σε όλη την Αιγαιακή Μακεδονία ακόμα συναντώνται εικόνες των Αγίων, στις οποίες η Βουλγαρική αλφάβητος έχει βάναυσα αφαιρεθεί.

This entry was posted on сряда, май 11, 2011 at сряда, май 11, 2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 коментара

Анонимен  

ΕΥΓΕ!!!!!!!!!!

12 май 2011 г., 15:01 ч.
Анонимен  

Καλησπερα σας.Ονομαζομε Αντρουλα, και είμαι, απο τη Κύπρο.Δε μπορω, να περπατήσω, μόνη μου. Τα θαύματα της Παναγίας, και των αγίων, οι διδαχες, των Πατέρων, σου δίνουν, δύναμη, πίστη, και υπομονή, να αντιμετωπίζεις, τη καθημερινότητα, στη ζωή. Το τηλεφωνο μου, είναι:00357_99760422.Ευχαριστω.

29 април 2014 г., 23:17 ч.

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...