Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , , , ,

Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ (1872-1903) γνωστός ως Γκότσε Ντέλτσεφ, υπήρξε κατά τον 19 ο αιώνα σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της Τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι Βούλγαρος επαναστάτης που πολέμησε ενάντια στους Τούρκους στην Μακεδονία και την Θράκη. Ήταν ένας από τους ηγέτες της γνωστής σήμερα ως, Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στο έδαφος της Ευρωπαικής Τουρκίας, στο τέλος του 19 ου και στις αρχές του 20 ου αιώνα. Εκείνα τα χρόνια το όνομα της οργάνωσης ήταν, ''Βουλγαρική Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή'' (ΒΜΑΕΕ) και το 1902 άλλαξε σε ''Μυστική Μακεδόνο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση'' (ΜΜΑΕΟ).

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ πέθανε στις 4 Μαΐου, 1903 σε μια συμπλοκή με την Τουρκική αστυνομία κοντά στο χωριό Καρυαί (Μπάνιτσα), πιθανώς μετά από προδοσία κατοίκων του χωριού, σύμφωνα με τις φήμες που υπάρχουν, ενω προετοίμαζε την Εξέγερση του Ίλιντεν. Μετά το θάνατό του το 1903 η ΜΜΑΕΟ βοηθούμενη από την ΑΜΑΕΕ οργάνωσε την εξέγερση εναντίον των Οθωμανών, η οποία εξέγερση μετά τις αρχικές επιτυχίες, συνετρίβη με μεγάλες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δύο από τα αδέλφια του, ο Μήτσο Ντέλτσεφ και ο Μίλαν Ντέλτσεφ επίσης σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον των Οθωμανών αγωνιζόμενοι σε τσέτες της ΕΜΕΟ του Βούλγαρου Βοεβόδα Χρίστο Τσερνοπέεφ και Κράστιο Ασένοφ το 1901 και 1903, αντίστοιχα.


Μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη για το πως σκεφτόταν τα πράγματα από τις παρακάτω σκέψεις του


"Σύντροφοι, δεν βλέπετε ότι τώρα δεν είμαστε σκλάβοι του Οθωμανικού κράτους που καταρρέει, αλλά είμαστε σκλάβοι των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, με τις οποίες η Τουρκία υπέγραψε πλήρη συνθηκολόγηση στο Βερολίνο. Γιαυτό πρέπει να αγωνιστούμε για αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης για να τις διαφυλάξουμε ακέραιες ως πρώτο βήμα, για την μελλοντική ένταξή τους στην κοινή Βουλγαρική πατρίδα."

(Γκότσε Ντέλτσεφ στο Βικιπαίδεια Το αυθεντικό άρθρο ανήκει στον χρήστη Ποντορούτσνικ και δημοσιεύθηκε στην Βικιπαίδεια. Δημιουργήθηκε όπως φαίνεται και από το ιστορικό πολύ νωρίτερα από την δημοσίευσή του στην "Μακεδονική Αυγή" όπου όχι μόνο επέτρεψαν στον εαυτό τους την κλοπή αλλά και την αλλαγή μερικών λέξεων για να πετύχουν δικούς τους σκοπούς όπως και έγραψαν ότι είναι άλλου δημιουργού.)
Хайдушки песни - Пейо Яворов

На Гоце Делчев

This entry was posted on вторник, май 03, 2011 at вторник, май 03, 2011 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...