Σφαγή της Ζαγορίτσανης  

Posted by IllustrationBeloMore in , , , ,

25 Μαρτίου. Μία από τις περισσότερο τιμώμενες χριστιανικές γιορτές, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αυτή την ημέρα, πριν περισσότερα από εκατό χρόνια  ο  Βουλγαρικός πληθυσμός  σε όλη την Μακεδονία, που από το Ελληνικό Πατριαρχείο είχαν δηλωθεί ως οπαδοί του σχίσματος, υποδέχθηκε τον Ευαγγελισμό με πανηγυρική λειτουργία και χαρά. Έτσι ετοιμάζεται να γιορτάσει και η Ζαγορίτσανη, η Μικρή Σόφια, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Καστοριάς.
Κατά την ημερομηνία αυτή ο Έλληνας Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης ευλόγησε τα εγκλήματα κάποιων που σήμερα  τιμώνται ως  ήρωες των Ελλήνων. Χριστιανοί, ηγέτες ένοπλων αντάρτικων ομάδων, που επιτέθηκαν και  κατέκαψαν την Ζαγορίτσανη, που είχε  ανανήψει  από τους εμπρησμούς των Τούρκων και βάναυσα σκοτώνουν παιδιά, γέρους, γυναίκες και άνδρες με σκληρότητα για την οποία ο Ιταλός συνταγματάρχης Αλμπέρα, βλέποντας την φοβερή  εικόνα μετά την σφαγή, λέει:


Ως αξιωματικός του Ιταλικού Στρατού έλαβα μέρος σε πολλές μάχες με άγριες αφρικανικές φυλές. Συχνά συνέβη να συλληφθούν και να θανατωθούν από τους Αφρικανούς, στρατιώτες μας. Αλλά σκοτωμούς με τέτοια επιδέξια σκληρότητα δεν είχα δει μέχρι τώρα και δεν βρίσκω λόγια να χαρακτηρίσω τους δράστες αυτού του εγκλήματος

 

Δεκάδες χρόνια αργότερα η τραγωδία της Ζαγορίτσανης περιγράφεται με θαυμασμό από ποιητές στην Χριστιανική Ελλάδα. Σε στίχους διαβάζουμε: 
Το αίμα των Βουλγάρων κυλούσε σαν από βρύση. Οι εκδικητές σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, φτάνει μόνο να ήταν Βούλγαρος...


Να θυμάστε την Ζαγορίτσανη! Όχι ως αιτία μίσους,αλλά ως προσευχή  για την άταφη ιστορία των Βουλγάρων της Μακεδόνας. (Wikipedia)
 

This entry was posted on четвъртък, март 24, 2011 at четвъртък, март 24, 2011 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...